Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE NA PROSVJED

Hebrang: U demokraciji vlast se mijenja na izborima, a ne na ulici

'Zagreb, markov trg,   30.07.2009. Andrija Hebrang, saborski zastupnik i kandidat HDZ-a na predsjednickim izborima  Photo: Patrik Macek/Vecernji list'
'Patrik Macek/Vecernji list'
25.02.2011.
u 14:56

Sve koji poštuju demokraciju pozvao je da se strpe tih nekoliko mjeseci "jer ulica može zaustaviti pregovore, a to nije u interesu hrvatske države.

Predsjednik HDZ-ova kluba zastupnika Andrija Hebrang izjavio je da se u demokratskoj zemlji kakva je Hrvatska vlast mijenja na izborima, a ne na ulici.

– U demokraciji se vlast mijenja na izborima. Hrvatska je demokratska zemlja i izbori slijede odmah nakon potpisa pristupnog ugovora s EU, to znači za nekoliko mjeseci – rekao je.

Sve koji poštuju demokraciju pozvao je da se strpe tih nekoliko mjeseci "jer ulica može zaustaviti pregovore, a to nije u interesu hrvatske države". Prosvjednike je pozvao i da uzmu u obzir da će demokracija ispuniti sve njihove želje.

– Onda će moći zaokružiti stranku koju hoće, a ja se nadam da će to opet biti HDZ – poručio je Hebrang.

Upitan tko po njegovu mišljenju stoji iza tih prosvjeda, odgovorio je:
– Oni kojima smeta da Hrvatska uđe u EU.

Potpredsjednika Sabora i HDZ-a Ivana Jarnjaka novinari su pitali kakve bi, s obzirom na njegovo iskustvo kao ministra unutarnjih poslova pa i u vezi s velikim prosvjedom za Radio 101 iz 90-ih, odluke donio vezano uz jučerašnji prosvjed.

– Nemam dovoljno elemenata da bih to mogao komentirati. Tada kada sam donosio odluku imao sam sve elemente, a sada ih nemam – odgovorio je Jarnjak.

Friščić: Zahtjevi prosvjednika nerealni
Potpredsjednik Sabora i predsjednik HSS-a Josip Friščić ističe kako su prosvjedi legitimna stvar za svako demokratsko društvo, ali i istaknuo da jednako tako i oni koji su zaduženi za to da ti prosvjedi proteknu u miru moraju raditi svoj posao.

 Demokratsko je pravo, dodao je, i tražiti smjenu Vlade, naročito što se tiče oporbe "jer kažu da kada izbori završe, kada se zna tko formira vladu, oni drugi već idući dan trebaju tražiti povratak na poziciju". To su demokratske tekovine, poručio je Friščić.

Za zahtjeve prosvjednika rekao je da se u njima vidi "nerealnost", posebno što se tiče nacionalizacije, "jer nije ovo prostor gdje mogu funkcionirati metode Chaveza i sličnih".

Ipak, naglasio je da su svi zahtjevi za razmatranje te da vjeruje kako će se tako postupiti i prema ovima.

Upitan ima li osjećaj da su prosvjedi upereni protiv HSS-a, odgovorio je kako nema takav osjećaj, jer prosvjednici, istaknuo je, vjerojatno traže brže rješavanje pitanja zapošljavanja, posebno mladih, a to želi i HSS. Niječno je odgovorio na pitanje boji li se sutrašnjih prosvjeda branitelja.

– Zašto bih se bojao naših branitelja, naših poljoprivrednika? Oni su ti koji imaju pravo i žele izraziti svoje stavove i mislim da će to upravo dostojanstveno i korektno napraviti – rekao je Friščić.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac također ističe da su prosvjedi uobičajeni u demokratskim društvima, pa i u okolnostima koje su manje teške od hrvatskih, ali i da treba voditi računa da se ne naruši politička nestabilnost.

Pupovac: Održati političku stabilnost
– Na stranu što, naravno, ne znamo koji su sve motivi i koja se sva postupanja u vezi s prosvjedima posljednjih tjedana mogu vidjeti u pojedinim dijelovima Hrvatske, ali sigurno treba učiniti sve da se održi politička stabilnost kako do izbora ne bi došlo do atmosfere koja bi bila nestabilna i opterećena najrazličitijim oblicima postupanja koji bi ograničili mogućnost izbora građana i koji bi ih mogli ustrašiti od onoga što je pred Hrvatskom, a to je dobar izbor – rekao je.

 Na pitanje smatra li da su prosvjedi upereni i protiv SDSS-a kao koalicijskog partnera u vlasti, odgovorio je da njegova stranka ne bježi od odgovornosti kao dio vladajuće koalicije, već da je tu odgovornost spremna nositi. Upitan smatra li poput oporbe da Vlada što prije treba objaviti datum izbora, Pupovac je odgovorio da o tome koalicija treba razgovarati, kao i osigurati da se postignu ciljevi koje je koalicija postavila, posebno u vezi sa završetkom pregovora.

– U tom smislu iznimno je važno da se u Hrvatskoj ne događaju stvari koje bi mogle ugroziti ono što je ''de facto'' u ruci. Bojim se da se počinju događati stvari koje mogu to ugroziti i ne znam kome je u interesu da se to ugrozi – poručio je.


Komentara 77

DU
Deleted user
15:24 25.02.2011.

andrija-pa pokušali smo promijeniti vlast i prije četiri godine na izborima, ali je HDZ \"pobijedio\" zahvaljujući crnim fondovima...kupovanjem koalicijskih partnera...glasovima \"dijaspore\"....dvostrukom glasovanju... ...dakle opet laž...

1O
1st-opinion
15:30 25.02.2011.

Lopov do lopova, kriminalac do kriminalca, drek do govna = HDZ

FI
Fieldhockey
13:48 26.02.2011.

Glupan i debil. To je on...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije