Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE REJTINGA STRANAKA

HDZ u blagom padu, SDP i Možemo u silaznoj putanji, no raste broj neodlučnih birača

Zagreb: Dolazak članova HDZ-a na sjednicu Predsjedništva stranke
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
30.08.2022.
u 21:13

Redovno ispitivanje javnog mnijenja CroElecto, koje je od 11. do 26. kolovoza na uzorku od 1041 ispitanika provela agencija 2X1 komunikacije, pokazalo je da promjena u poretku na političkom vrhu nema, da nijedna stranka pri vrhu ljestvice nije zabilježila rast popularnosti, ali je zato zabilježeno povećanje broja neodlučnih ispitanika.

Iako je trenutačna politička vlast točno na polovici mandata, i ovih se dana čuju oporbena zazivanja novih izbora. Neovisno hoće li se oni održati u redovnom ili prijevremenom roku, zbog svega onoga što se događa ulazimo u uzbudljivo razdoblje kada su i političkim strankama, ali i javnosti važni podaci o tome kako koje političke opcije stoje među građanima, odnosno glasačima. Stoga će se s osobitom pozornošću i zanimanjem pratiti rezultati istraživanja rejtinga i stranaka i njihovih šefova. A jedno od njih, provedeno usred ljeta, pokazuje pad rejtinga prvih triju stranaka i istodobni porast neodlučnih glasača.

Redovno ispitivanje javnog mnijenja CroElecto, koje je od 11. do 26. kolovoza na uzorku od 1041 ispitanika provela agencija 2X1 komunikacije, pokazalo je da promjena u poretku na političkom vrhu nema, da nijedna stranka pri vrhu ljestvice nije zabilježila rast popularnosti, ali je zato zabilježeno povećanje broja neodlučnih ispitanika.

Tako je HDZ, s 25,88%, i dalje prva stranka po broju dobivenih preferencija, čime je vladajuća stranka zabilježila neznatno manji postotak nego u srpnju. Anketa je silaznu putanju pokazala i u slučaju SDP-a. Da su izbori održani sad u kolovozu, stranku koju predvodi Peđa Grbin izabralo bi 14,76% ispitanika.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kod treće, brončane pozicije dogodio se pak najveći pad rejtinga jer bi, prema onome kako su se izjasnili anketirani, za platformu Možemo! glasalo 9,88% građana. A platformi Možemo!, koja je na parlamentarnim izborima prije dvije godine prvi put ušla u Sabor i postala parlamentarna stranka, praktički za vrat diše Most s osvojenih 9,19% naklonosti ispitanika, što je rezultat koji upućuje na stagnaciju, ali i na to da je između trećeg i četvrtog mjesta razlika mala i plitka. Sve to pokazuje da je trenutačna situacija slična onoj koja je bila i uoči ljeta kada je vodeći HDZ imao veći postotak nego što je zbroj rezultata SDP-a i platforme Možemo! A to znači još nešto, da bi i tada i sada upravo Most ili pak stranke s desnice odlučivale o većini.

Što se tiče ostalih rezultata, petu poziciju zauzeo je Domovinski pokret s dobivenih 6,92% podrške, a nakon stranke koja je u protekle dvije godine doživjela velike unutarnje pretumbacije slijedi najmlađa stranka, nastala burnim raskolom u SDP-u. Radi se o Socijaldemokratima, koje bi zaokružilo 2,95% birača. Slijede HSU (2,16%), Hrvatski suverenisti (1,93%), Centar (1,70%) te IDS (1,36%). Sve su ostale stranke ispod jedan posto potpore, a nezavisne bi liste biralo ukupno 3,18%. No neodlučnih je sad bilo čak 17,37%.

Komentara 9

AN
anđelko67
21:51 30.08.2022.

hdz će sad narasti nakon što se saznalo da su opljačkali novu milijardu

DU
Deleted user
22:32 30.08.2022.

Cudno da je Zlocinackoj pao rejting. Obicno nakon svake nove afere im raste...

ST
Stipan
22:55 30.08.2022.

Ako ima normalnih Hrvata ,nikad neće birati HDZ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije