Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavne promjene

HDZ pobjednik: Biračko pravo i dalje se temelji na državljanstvu

izbori
Arhiva VL
23.05.2010.
u 20:30

– Nakon ovoga, SDP je izgubio mogućnost da u budućnosti raspravlja o pitanju glasovanja državljana bez prebivališta u Hrvatskoj.

Politički prvaci Hrvatske, šef oporbe Zoran Milanović i šefica vladajuće stranke Jadranka Kosor, potrošili su pola godine na raspravu o glasovanju dijaspore, a rezultat je samo to da će na kraju HDZ imati dva zastupnika manje nego sada.

Gube svi

Kaže to dr. Goran Čular, docent na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, ističući da su šefovi stranaka zapravo dogovorili tek tehničke detalje, a da o načelima, za što je rasprava o ustavnim promjenama bila prilika, nisu razgovarali. Tehnički detalji obično se prepuštaju nižim razinama, nakon što šefovi stranaka dogovore načelna pitanja, kaže. Podsjetimo, hrvatski državljani u BiH glasovat će samo u konzulatima i veleposlanstvu. Imat će zajamčena tri zastupnika u Saboru, bez obzira na broj birača koji izađu na izbore, slično kako to imaju manjine, 5 za male manjine i 3 za srpsku. Čular ističe kako je zapravo do sada glasovanje dijaspore bilo legalno, ali nije bilo legitimno jer su protiv toga bili oporba i velik dio građana. Sad je to pravo postalo i legitimno.

– Nakon ovoga, SDP je izgubio mogućnost da u budućnosti raspravlja o pitanju glasovanja državljana bez prebivališta u Hrvatskoj. SDP je zastupao nešto drugo, a to je pitanje mora li se biračko pravo vezati uz državljanstvo ili može biti vezano uz prebivalište, pa bi glasovati mogli samo oni koji imaju prebivalište u Hrvatskoj. Na kraju su zapravo od toga odustali, biračko pravo i dalje je vezano uz državljanstvo, a HDZ je kratkoročno pobijedio. Mislim da dugoročno gube obje stranke, i vladajuća i oporbena, jer ne može im biti plus što su toliko vremena utrošili na tehničke detalje – kaže Čular. Dodaje kako to što je dogovoreno znači samo to da će HDZ umjesto sadašnjih 5 imati 3 zastupnika glasovima birača bez prebivališta, a SDP je tom akcijom samo uskratio biračima u BiH mogućnost da svoje biračko pravo i realiziraju.

Naime, većina birača neće krenuti na put kako bi glasovala, pa će to veću moć dati stranačkim organizacijama koje će organizirati autobuse.

Stranački autobusi

– Na kraju, rezultat će biti to da se o ustavnim promjenama neće raspravljati ni u Saboru, jer će pozicija i opozicija čuvati dogovoreno rješenje, a kamoli u društvu. Ustavne promjene bit će tako provedene bez gotovo ikakve rasprave – ističe Čular. Jučer je reagirao i haespeovac Anto Đapić rekavši da su Hrvati dodatno poniženi te da bi osam zastupnika bilo minimum kojim bi se stvorio barem minimum legitimnosti. – HDZ se time delegitimirao kao državotvorna stranka – poručio je.

Komentara 73

OB
-obrisani-
14:19 24.05.2010.

ps pa tebi bar ne treba puno do ADMINA !!

OB
-obrisani-
14:41 24.05.2010.

...bla bla.....ovome se opet predvidja..... dovoljno je znati..tko je taj... 22.05.2010. u 13:35h _mungos_ je napisao/la: @ koltrina-U-Srcu jucer si bio purgerZG,predstavljao si se kao netko tko je roden u zagrebu i kao netko tko razmišlja kao zagrepcan, vidiš dadiš da si obican provokator

OB
-obrisani-
14:18 24.05.2010.

Evo dobili ste novog jurišnika uz Milenku OPAČIĆ....Sašu ĐUJIĆA !!?? Poznata prezimena?? OPAČIĆ ? ĐUJIĆ??? hmmmmm ĐUJIĆ??? hmmmmm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije