Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.10.2017. u 10:30

HDZ je valjda na slučaju Tomašević shvatio da debelim guskama ne treba još i vrat mazati

HDZ, koji propagira političku stabilnost i koji je zbog te famozne fraze pokrenuo izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi i od lokalnih čelnika kani napraviti prave šerife, upao je u vlastitu zamku.

Sada ili nikada HDZ mora shvatiti da lokalni šerifi ne smiju biti nesmjenjivi faraoni jer HDZ upravo ovog trenutka ima problem kako smijeniti Alojza Tomaševića, župana obiteljskog nasilnika. Ako župan sam ne podnese ostavku, nakon što ga je supruga prijavila policiji da ju je istukao, ne postoji ostvariv mehanizam da ga se smijeni s mjesta župana (osim u slučaju da ga sud pravomoćno osudi na kaznu dulju od mjesec dana zatvora). I to je poražavajuća činjenica. HDZ je u izmjene zakona išao jer je procijenio da bi u previše jedinica lokalne samouprave skupštine/vijeća na proračunima rušili lokalne čelnike. I možemo prihvatiti da neusvajanje proračuna nije način za rušenje gradonačelnika/načelnika/župana, ali ne možemo prihvatiti da ne postoji mogućnost da se smijeni lokalnog šerifa, čak i u slučaju obiteljskog nasilja! Zakon o lokalnoj samoupravi trenutačno je u javnoj raspravi i HDZ, kao vladajuća stranka, ima ga vremena preraditi i umjesto namjeravanog “lex šerif” napisati zakon koji će ograničiti moć lokalnim čelnicima. U toj se stranci već čuje da bi bilo zgodno kada bi dvije trećine zastupnika u lokalnim parlamentima mogle smijeniti gradonačelnika/načelnika/župana. HDZ-u se očito morao dogoditi slučaj župana “tabadžije” da bi osvijestio kako debelim guskama ne treba dodatno mazati vrat. Lokalni šerifi, naime, u svojim su sredinama moćniji od premijera ili predsjednice RH.

Oni su prava vlast koja kontrolira tko se gdje zapošljava, nerijetko pod svojom čizmom drže i lokalni policijski aparat, a znatno su manje izloženi medijskoj kritici...

Komentara 5

DR
droza
08:35 06.10.2017.

Poput većine hrvatske javnosti, i sam sam uvjeren da je Tomašević dousta počinio djelo obiteljskog nasilja koje mu se stavlja na teret. Međutim, što sad gospođa Šego ovim pamfletom želi postići? Naime, ukoliko se donese Zakon kojim je moguće smjeniti bilo kojega lokalnog čelnika, temeljem prijave, ostavlja se ogroman prostor za možebitne zlouporabe. Jer, tko može jamčiti da recimo neka druga supruga, ili bilo tko drugi, danas-sutra, može nekoga prijaviti, samo da bi mu napakostila.

DU
Deleted user
10:56 05.10.2017.

Nije mi baš bistro zašto se toliko medijski "vjetri" taj neki lik koji je zviznuo vlastitu ženu kad je opće znano da se ženama, dok su mlade i zavode uokolo, dopadnu često baš agresivci i da tu mirni "štreberi" baš i nemaju neke šanse. Onda, kako desetljeća prolaze i rijeke alkohola, agresivac naposljetku krene prema ženi koja ga nekoć izabrala. Klasična priča, u svakom kvartu i u svakom selu ima par takvih slučajeva. I kakve bi to implikacije imalo na lokalnu politiku u RH? Kad je tu istinski problem da nekoliko stotina općina i stotinjak gradova nema ni skoro susjedna 60 mil. Italija i da toliko gladnih birokratskih usta, željnih vožnje u najnovijim slatkišima njem.auto industrije ne bi bila u stanju "nafutrati" ni jedna Kanada ili Švicarska. Kakve žene, kakvi obiteljski problemi - pišite o bitnom, da je lokalna birokracija kod nas metastazirala do neslućenih razmjera. A što tko radi privatno, u sferi svog doma - to je tek problemčić za pravosuđe i eventualno soc. službe...

AM
AMD------------------------
15:34 05.10.2017.

svakoj zeni koja prijavi nasilje -bravo ! jedini nacin te jadnike privezati uz njihovu brutalnost pa neka se delije ponose.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije