Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izborni inženjering

HDZ mijenja izborne jedinice, ali zagrebačka ostaje do mora

mlakar
Sanjin Strukić/PIXSELL
04.03.2011.
u 07:45

Vlast očito i dalje misli Zagreb, u kojem HDZ nema veliku potporu, neutralizirati ruralnim područjima

Vladajući se HDZ odlučio u izbornoj godini promijeniti cijeli paket izbornih zakona, a najviše promjena bit će u kroju izbornih jedinica! Otkriva to ministar uprave Davorin Mlakar, koji napominje da se u izbornom sustavu ništa bitno ne mijenja, osim što će svi izborni zakoni biti ujedinjeni u jedan, i onaj o izboru predsjednika Republike i izbor saborskih zastupnika te lokalnih vlasti.

Ne diraju glavne odredbe


Zapravo, godinu dana prije izbora izborna pravila i ne smiju se mijenjati, pa vladajuća koalicija i ne smije dirati u glavne odredbe, a pitanje je i zašto se čekalo da istekne i zadnji rok kako bi se u Sabor išlo i s tzv. tehničkim promjenama. Glavni razlog ujedinjavanju, ističe Mlakar, ujednačenje je izbornih pravila za sve izbore. Primjerice, izborna šutnja bila je na snazi za predsjedničke izbore do ponoći, a za parlamentarne izbore do 19 sati, do zatvaranja birališta. Ubuduće bi izborna šutnja bila na snazi do 19 sati na svim izborima. Osim toga, planira se i ušteda, tako što bi birački odbori radili za više općina... Vlast mora promijeniti i kroj izbornih jedinica, jer sad postoje prevelike razlike u broju stanovnika, veće od propisanih 5 posto. Zato bi idući izbori mogli biti čak i poništeni, jer je različita težina jednog glasa u različitim jedinicama. Mlakar kaže kako se vlada još nije odlučila ni za jedan od prijedloga, ali u svakom od njih Zagreb ostaje slično podijeljen kao sada, u tri izborne jedinice, od kojih jedna ide od Jaruna do mora. Ustavni sud upozorio je da jedinice trebaju što je više moguće biti usklađene s granicama županija, no vlast očito i dalje misli Zagreb, u kojem HDZ nema veliku potporu, neutralizirati podjelom s ruralnim stanovništvom.

Manipulacija sustavom

Profesor Ivan Koprić ističe da je riječ o manipulaciji izbornim sustavom na razini 19. stoljeća, a zamjenik direktorice GONG-a Dragan Zelić upozorava da se cijeli izborni sustav mijenja na brzinu. Zelić upozorava da je Ministarstvo uprave priredilo prijedloge ne konzultirajući se ni s nevladinim udrugama ni sa stručnjacima ni s Državnim izbornim povjerenstvom.

Komentara 100

PD
penn-drek
13:00 04.03.2011.

jel\' to autocenzura kod vas? zasto isti text u jutarnjem ne deletaju? :)))

TA
Tajniagent
14:43 04.03.2011.

A zašto jednostavno ne ukinemo parlamentarizam, demokraciju, višestranačje kada toga jednostavno i nema! Pa koga mi to zavaravamo?? Sami sebe... Uvedimo diktaturu, autokraciju i jednoumlje jer drugo i nije... Kome su potrebni izbori?? Ionako nemaš za koga glasati... sve je to ista bagra...

OB
-obrisani-
12:54 04.03.2011.

Interesantno, znači sad bi birački odbor koji služi za kontrolu izbora, trebao pokrivati općine s ljudima koje uopće ne poznaje, teritorij koji uopće ne poznaje - pa već nekako vidim 500 kradezeovih glasača prijavljenih negdje na Velebitu, na istoj adresi u ruševnoj kućici - pa ajde ti to provjeri ako možeš.... Koja muljaža Auuuuuuuu....Praktički sad birački odbor neće imati nikakve kontrole nad autobus glasačima, mrtvim dušama i dvostrukim glasanjem - što su sve vrlo \"omiljene \" metode kradezea za krađu izbora - pa tako su ukrali zadnje... Samo što sad šire izborne jednici tako da ih nemreš provjeriti nit pod razno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije