Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRODEMOSKOP

HDZ i SDP stabilni, nitko još ne dopire do neodlučnih birača

Zagreb: Sabor o obnovi zgrada ostecenih potresom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
06.06.2023.
u 08:12

To što je, prema Crodemoskopu, gotovo 20 posto neodlučnih, analitičarka Mamić tumači time što se nitko u oporbi nije uspio nametnuti kao kvalitetna alternativa

Novi Crodemoskop, redovito istraživanje koje za RTL provodi agencija Promocija plus u lipnju je potvrdilo stabilnu prvu poziciju HDZ-a, uz blagi rast. Istodobno, raste i tradicionalno najveći HDZ-ov oponent SDP, a iako se i ovdje radi o minimalnom rastu, ovo istraživanje stranci Peđe Grbina prognozira rast već pet mjeseci zaredom, što znači da se stranka konačno stabilizirala na svojoj poziciji. Za političke analitičare Matu Mijića i Ankicu Mamić takav razvoj događaja nije neočekivan.

Iako ističe da je rast velikih stranaka minimalan, zbog čega je na malom uzorku nemoguće procijeniti je li on doista opipljiv i realan u odnosu na prošli mjesec, Mijić upozorava da se trendovi se počinju nazirati i samo je, kaže, pitanje hoće li trajati do izbora.

– HDZ je upregnuo sve moguće resurse i zbog kratkoročnih političkih dobitaka nepromišljeno zadire u dugoročne politike, što im možda može donijeti još nešto glasova, dok SDP profitira od činjenice da se konkurencija na ljevici dosad nije uspjela nametnuti na nacionalnoj sceni pa se birači lijevog centra i ljevice koji neće začepljenog nosa dati glas Plenkoviću ipak vraćaju provjerenoj opciji – kaže ovaj analitičar.

POVEZANI ČLANCI:

Ankica Mamić također ističe da je rast SDP-a, kojem ova anketa u lipnju daje rejting 16,7 posto, punih 10 postotnih bodova manje od HDZ-a, ali više nego što je stranka dobivala u svibnju, u granicama statističke pogreške i na razini na kojoj je stranka bila kad se tražila ostavla Davora Bernardića. No, i ona primijećuje da je za Grbinovu stranku značajniji podatak da joj rejting ne pada, nego blago raste već peti mjesec za redom. Ipak, najznačajnijim podatkom iz novog Crodemoskopa smatra onaj o broju neodlučnih birača, koji je također ostao stabilan, blizu 20 posto.

– To znači da i dalje postoji stabilan broj nezadovoljnih birača, ljudi koji ne znaju što bi i kako na izborima. A to pak govori da se nitko u oporbi dosad nije uspio nametnuti kao kvalitetna alternativa, kao i da ovi građani ne nalaze rješenje ni u novim opcijama koje su trenutno u ponudi na političkoj sceni u Hrvatskoj – govori Ankica Mamić.

A kad je riječ o novim opcijama, u ovo je istraživanje po prvi puta ušla i novoosnovana Akcija za promjene (AP) šibensko-kninskog župana Marka Jelića. Njezin je rejting po ovoj anketi na 1,1 posto, jednak kakav ima i IDS, s tim da valja napomenuti da je IDS stranka s biračima koncentriranim na području istarske županije, što im je prednost u odnosu na manje opcije koje pokušavaju uspjeti na nacionalnoj razini. Na ovo upozorava i Mate Mijić.

POVEZANI ČLANCI:

– Pojava stranke župana Jelića u anketama ne iznenađuje, pogotovo kad uzmemo u obzir da se radi o opciji koja će sasvim izvjesno surađivati s HDZ-om i kojoj je i sam premijer otškrinuo vrata. No, istraživanja uzimaju cijelu državu kao jednu izbornu jedinicu, a na izborima to tako ne izgleda, pa je pitanje jesu li Jelićevi glasači koncentrirani u izbornoj jedinici iz koje sam dolazi ili su dispergirani po cijeloj Hrvatskoj odakle su njegovi kolege neovisni načelnici. Ta će opcija dosta ovisiti o predizbornom koaliranju i zemljopisnoj raspodjeli glasova – procjenjuje analitičar.

Ankica Mamić uvjerena je, pak, da je Jeliću u startu naštetio neuspjeh pregovora s Damirom Vanđelićem.

– Teško ćete na nacionalnoj razini naći nekog tko je čuo za Jelića. Njemu bi Vanđelić dao prepoznatljivost na nacionalnoj razini, a to što se nisu uspjeli dogovoriti jednako je loše i za Vanđelića, jer je njegovom ZRIN-u neophodno nešto što bi ih vratilo u fokus, a to je suradnja s Jelićem mogla biti – procjenjuje Mamić.

VIDEO Kosor: Premijer Plenković ne koristi stručnjake

Suverenisti i Most

Većih pomaka u rejtinzima kad je riječ o parlamentarnim strankama desno od centra nema. Most je nešto malo pao, Domovinski pokret porastao u ovom istraživanju, no i to je sve ostalo na razini statističke pogreške. Na ovom se dijelu scene pregovara o zajedničkom izbornom nastupu Mosta i Hrvatskih suverenista i gotovo je izvjesno da ćemo tu na izborima imati dva bloka. Mijić pritom ističe kako će prevagnuti onaj tko bude jači i pravovremen u ključnim predizbornim potezima imat će priliku drugom bloku uzeti ponešto birača do izbora, dok Mamić dvoji da bi suradnja sa Suverenistima Mostu donijela nove glasove jer će ih, tumači, svrstati desnije od onog gdje su se pozicionirali kada su u svoje redove uključili bračni par Raspudić. 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:33 06.06.2023.

vise od polovine Hrvata uopce ne izlaze na bilo kakove izbore...sto uciniti da bi izbori u RH uopce bili zakoniti...ako na izbore na iziđe vise od 50% biraca...izbori nisu demokratski..treba vidjeti kako se to rjesava npr.u Australiji itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije