Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ortački ugovor

HDZ i HSS oštetili Karlovac za najmanje 1,300.000 kuna

hrvatski1
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
05.02.2013.
u 11:21

Tu je i višegodišnje neplaćanje HSS-a za zakup prostora i neulaganje u zgradu...

Grad Karlovac je ugovorima s HSS-om o Hrvatskom domu izravno oštećen za najmanje 1,300.000 kuna.

 Ta činjenica ponešto kvari lijepu vijest o početku obnove Male scene, čiji završetak je predviđen baš uoči lokalnih izbora, ali je ključan dio čitave priče.

Odgovor DORH-a

Sve je počelo kada je Grad prije 19 godina dao HSS-u Hrvatski dom na 99-godišnje besplatno korištenje. Jedina obaveza te političke stranke bila je obnoviti zgradu. Koalicijski partneri Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca i čelnik lokalnog HDZ-a, i Josip Friščić, predsjednik HSS-a, 2008. godine potpisuju istovjetan ugovor na kojem ne stoji da se raniji stavlja van snage.

Tri godine potom isti dvojac potpisuje aneks u kojem stoji da HSS ne može obnoviti Hrvatski dom i da će to učiniti Grad. Jelićevim političkim partnerima i dalje je ostavljena zgrada na besplatno uživanje, a ona služi uglavnom za stranačke prostorije “seljaka”. Od aneksa ugovora do danas Grad je u Hrvatski dom uložio u 2011. godini 93.849 kuna, a u 2012. 128.012,50 kuna. U ovogodišnjem proračunu za obnovu Male scene predviđeno je 1,100.000 kuna, a upravo ovih dana gradonačelnik je potpisao ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Hedom. Obračunu počinjene štete pridodajmo i višegodišnje HSS-ovo neplaćanje zakupnine za korištenje gradskog prostora.

Naravno, štete su i veće, ubrojimo li neulaganje u zgradu tijekom godina. Prošlog petka započela je, dakle, prva faza obnove Hrvatskog doma, a na mnoga pitanja još nema odgovora. Niti nezainteresiranu oporbu očito ne zanima nelogičan status Hrvatskog i šteta koji trpi Grad. Državnom odvjetništvu smo predstavili slučaj i postavili dva jednostavna pitanja. Prvo je bilo je li DORH dao suglasnost na ugovore, a drugo ima li tu elemenata kaznenog djela.

 – U Općinskom i Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu nisu utvrđeni predmeti koji bi se odnosili na upit. Za informaciju je li i od koga zatražena suglasnost za zaključivanja ugovora možete se obratiti ugovornim stranama – odgovara zamjenik županijske državne odvjetnice Mladen Krajačić.

 Priznali da ne mogu

 To smo pitali stručnu suradnicu za protokol i odnose s javnošću Grada Anu Župančić 25. siječnja. Upitali smo je i je li Gradsko vijeće dalo suglasnost na ugovore iz 2008. i 2011. godine, a znamo da odlučuje o statusu svake livade u gradskom vlasništvu.

Istog dana smo zamolili i očitovanje karlovačkog gradonačelnika, odnosno pojašnjenje zašto je potpisao ugovor s HSS-om. Pitali smo ga također i zašto ugovor nije raskinuo kada je HSS priznao da ne može obnoviti Hrvatski dom, nego je tu obavezu preuzeo na Grad, pa HSS-u gotovo darovao zgradu. Odgovore čekamo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije