Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'čemu uopće?'

HDZ i HDSSB protiv sporazuma sa Srbijom u zaštiti od prirodnih katastrofa

boro grubišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.02.2015.
u 12:22

Što ako se dogodi ako među vatrogascima, ne daj Bože da izbije ponovno poplava, koji će prijeći granicu RH i Srbije bude i netko poput Veljka Marića, upitao je Boro Grubišić

Zastupnici HDZ-a i HDSSB-a danas su tijekom saborske rasprave najavili da će ostati suzdržani u glasovanju o Sporazumu o suradnji između Hrvatske i Srbije u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa, s obzirom na ostala neriješena pitanja sa Srbijom.

HDSSB-ovu Bori Grubišiću nije jasno čemu uopće donositi takav sporazum kada su hrvatski vatrogasci prošlo proljeće tijekom katastrofalnih poplava već pomagali Obrenovcu i drugim pogođenim područjima Srbije. Zanima ga i zašto slični sporazumi nisu potpisani s drugim susjednim zemljama, primjerice s BiH ili Crnom Gorom u slučaju požara na Prevlaci.

– Što ako se dogodi ako među vatrogascima, ne daj Bože da izbije ponovno poplava, koji će prijeći granicu RH i Srbije bude i netko poput Veljka Marića? Dakle on će ući u Republiku Srbiju, ali neće izaći više. Dakle, netko tko je optužen i koga Srbija smatra optuženikom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije. Riječ je o tome da se mnogo što promijenilo i ovom haaškom presudom gdje zapravo nisu stvoreni dobri temelji za budućnost suradnje i buduću suradnju ove dvije države nego obrnuto, potpuno obrnuto. Neki su se temelji počeli rušiti, zapravo koji su već bili početi s izgradnjom – primijetio je Boro Grubišić. Zanima ga i zašto nisu riješena granična pitanja sa Srbijom na Dunavu.

– Što ako izbije požar velikih razmjera na šarengradskoj adi? Tko će intervenirati, hajde vi meni sad, gospodine zamjeniče, recite? Ako je to trenutno pod policijskom upravom i jurisdikcijom Republike Srbije, odnosno Vojvodine? Hrvatska policija ne smije doći na šarengradsku adu. Ne smiju ljudi u Šarengradu sjeći svoju šumu koja je gruntovno i katastarski upisana na ljude iz Šarengrada, nego šarengradsku adu kontrolira policija Bačke Palanke. A izbije li požar na šarengradskoj adi to je šuma, nekrčena, nema putova, tko će biti kriv? Kakav sporazum, po kojem sporazumu će tko intervenirati, o čemu mi pričamo ovdje? – pita Grubišić te dodaje da je ista situacija i s tzv. Kenđijom.

HDZ-ov Miroslav Tuđman prozvao je vladajuće da Sabor dovode pred gotov čin, jer predlagatelji sporazuma, odnosno predstavnici Vlade na saborskim odborima nisu znali odgovoriti hoće li se na kanadere koji budu prelazili granicu primjenjivati režim za vojne ili civilne zrakoplove. Poput Grubišića i on podsjeća na povijest sa Srbijom te zaključuje da odnosi između dviju država ne moraju uvijek biti idilični.

– Znamo da odnosi među državama mogu oscilirati. Sporazum je pisan u "bona fide" modalitetu, ali ne znači da će to uvijek tako biti – upozorava Tuđman. SDP-ov Damir Rimac  odgovorio mu je da bi se mogao složiti s njegovom tvrdnjom o manjkavoj proceduri donošenja Sporazuma, da se da sada po istoj proceduri nije već potpisalo 15 sličnih sporazuma.

>>'Sudit ćemo vrhu JNA u odsutnosti. Pa neka barem umru kao ratni zločinci'

>>Šeks o Milanovićevoj 'prijetnji' Srbiji: Davno je to trebao izgovoriti

Komentara 12

DU
Deleted user
12:28 06.02.2015.

Nemogu paradajzeri bez istoćne braće pa ne mogu.

Avatar felixsb
felixsb
12:43 06.02.2015.

Strašno ,pa u momentu kad su odnosi sa Srbijom zategnuti ko Mujini tregeri oni s njima potpisuju sporazum o pomoći . Umjesto da zamrznu sve pregovore dok ovi ne ukinu zakone koji se krše sa poveljom UN oni bi im opet pomagali , e svašta .

RI
Rim15
12:43 06.02.2015.

napravite berlinski zid i gotovo zar hrvatska mora sa srbima ???????????????????? oni su 91 isto gasili pozar i sprijecavali poplave jer to HRVATSKI SABOR zaboravio?????????????????????????????????????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije