Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žalbeno vijeće

Haaški sud poništio oslobađajuću presudu Stanišiću i Simatoviću!

Stanišić Simatović
Foto: Screenshot/ICTY
15.12.2015.
u 15:33

Žalbeno vijeće naredilo je da se Stanišiću i Simatoviću, kojima je odmah određen pritvor, ponovno sudi po svim točkama optužnice

Svojevrsna “čestitka” srbijanskom državnom vrhu za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om stigla je jučer iz Haaga. Žalbeno vijeće tamošnjeg tribunala, naime, ukinulo je oslobađajuću presudu negdašnjim čelnicima srbijanskoga sigurnosnog sustava i naložilo novo suđenje bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovu pomoćniku Franku (Frenkiju) Simatoviću, optuženima za zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u periodu od 1991. do 1995. godine.

“Nismo krivi”

Stanišića i Simatovića srbijanske su vlasti uhitile tijekom operacije “Sablja”, nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. u Beogradu. Tijekom prvog pojavljivanja pred sucem obojica su izjavili da nisu krivi.

Suđenje je počelo, nakon jednog neuspješnog pokušaja, u lipnju 2009, a izvođenje dokaza završeno je 17. rujna 2011. godine. Tužitelji su pred suce izveli 62 svjedoka, a u obranu optuženih iskaz je dalo njih 33. Međutim, prvostupanjskom oslobađajućom presudom u svibnju 2013. utvrđeno je da su Stanišić i Simatović u Hrvatsku i BiH slali tzv. crvene beretke, kasnije prerasle u Jedinicu za specijalne operacije SDB-a, koje su skupa sa “škorpionima”, dobrovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana, te milicijom SAO Krajine nedvojbeno “počinile zločine deportacije i prisilnog premještanja na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”.

Raspravno vijeće je, također, u obrazloženju tadašnje oslobađajuće presude, utvrdilo da su “te formacije počinile velik broj ubojstava Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Hrvatskoj i BiH”. Prema presudi, “crvene beretke” su počinile ubojstva i deportacije u Bosanskom Šamcu te prisilno premještanje nesrba u Doboju u proljeće 1992, ali Stanišić i Simatović jedinicom nisu “upravljali” u tim operacijama, iako su njezino sudjelovanje “organizirali”. Optužbu za ratne zločine u istočnoj Slavoniji, Zvorniku, Bijeljini i Sanskom Mostu suci su odbacili kao nedokazanu.

Također, ničim nije dokazano da su Jovica Stanišić i Frenki Simatović “upravljali” Ražnatovićevom Srpskom dobrovoljačkom gardom, ni “škorpionima” i drugim paravojskama koje su činile zločine, već da su s njima imali “manje značajne veze”. Oslobođeni su i krivnje za strijeljanje šest mladića Bošnjaka iz Srebrenice, koje su 16. srpnja 1995. počinili pripadnici “škorpiona” i pritom čak snimili ubojstvo.

Sve to, međutim, nije bilo dovoljno da se utvrdi njihova odgovornost za te zločine jer namjera nije dokazana, baš kao ni namjera sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu, stoga je u svibnju 2013. donesena oslobađajuća presuda.

Natrag u pritvor

Haaško tužiteljstvo na nju se promptno žalilo, već 28. lipnja 2013. godine, tražeći da se dvojicu dužnosnika SDB-a proglasi krivima po svim točkama optužnice koja ih je teretila za zločine progona, ubojstva, deportacije i prisilnog premještanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva i da se utvrdi da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog pothvata kojemu je na čelu bio tadašnji srbijanski predsjednik Slobodan Milošević. Dvije i pol godine poslije, Žalbeno vijeće njihove je argumente uvažilo i naložilo da se Stanišiću i Simatoviću, koji su na privremenu slobodu pušteni nakon oslobađajuće presude u svibnju 2013, naredi povratak u pritvor u Scheveningenu. 

>>Stanišić i Simatović u Beogradu: Dočekao ih predsjednik Partizana

>>Haški sud: Stanišić i Simatović oslobođeni za zločine u RH i BiH

Komentara 68

U1
ursus_1212
15:35 15.12.2015.

Malo pravde za početak srbijanskih pregovora.

Avatar petrolio
petrolio
15:41 15.12.2015.

tooooooooooooooooooooooooooo!

Avatar nula
nula
15:43 15.12.2015.

Ipak ima pravde . Bravo Den Haag .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije