Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mladi prevaranti

Hakirali Facebook profile pa se dokopali 20.000 kuna: Imamo dojavu, dobitak je siguran...

Facebook
Foto: Kristina Franić
1/2
30.01.2014.
u 21:49

Profili su imali slabu zaštitu – informatički jaka ekipa prevaranata i nije imala velik problem probiti njihove lozinke

– Imamo dojavu. Siguran je dobitak. Treba nam 100, 200 kuna uplatiti na račun u kladionici. Vratit ćemo, a još ako i dobijemo....

Ovim su riječima trojica mladih prevaranata od naivnih ljudi preko Facebooka izvukla tisuće kuna. Nakon što je prva prijevara otkrivena ovog ljeta, jedan se mladić povukao, no druga dvojica nastavila su s planom te su prevarili pedesetak, a možda i više uglavnom mlađih korisnika Fejsa u proteklih pola godine. Prethodno su hakirali profile stvarnih vlasnika, a onda se, predstavljajući se kao njihovi prijatelji, dokopali ukupno više od 20.000 kuna. Vlasnike hakiranih profila uglavnom nisu poznavali, a iz policije doznajemo da su ti profili imali slabu zaštitu, odnosno da informatički očito jakoj ekipi prevaranata i nije bio velik problem probiti njihove lozinke.

Ljetos je trojac uhićen te je na Općinskom sudu u Zadru podignuta i optužnica, no dvojica nisu odustala, i to 18-godišnjak i 16-godišnjak.

Jučer su uhićeni zbog prijevara još nekoliko desetaka građana iz cijele Hrvatske. Sav novac kojeg su se domogli prokockali su ili potrošili.

– ​Na ovaj način dvojac je neovlašteno u drugoj prijevari stekao iznos veći od 10.000 kuna, a prema njima podnosi se posebno izvješće Državnom odvjetništvu za mladež zbog računalne prijevare – istaknuli su iz zadarske policije.

Oštećeni građani do svog bi novca mogli tek nakon sudskog procesa.

>>Britanski špijuni nadzirali korisnike YouTubea i Facebooka

Komentara 3

IM
Immanuell
22:54 30.01.2014.

I?! Što sad s time?! Je li netko te ljude tjerao da na ovako smiješno providnu prevaru nasjednu kao da uopće nemaju pameti (vjerojatno i nemaju, mislim da bi tu psihijatrija imala što za reći)? Dečki se snašli i uspjeli zaraditi novac. Nekome to smeta?! Nisu platili fiskalne namete na vilajete?!

Avatar El Indio
El Indio
07:16 31.01.2014.

Po 100-200 kuna to i nije tako strasno. Cudu me oni koji na laku foru nasjednu i isplatu po 20.000 odjednom

MO
modovisisajteMaraschino
15:24 31.01.2014.

svaka škola košta... tko je naivan neka plati... mene brine naivnih 4,5 milijuna koji sve plaćaju što ovi na Markovom trgu smisle...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije