Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obuka ukrajinskih vojnika

Hajduković uputio Šeparoviću otvoreno pismo: 'Jesu li uočene pojave neustavnosti?'

Zagreb: Sabor raspravlja o morskom ribarstvu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.12.2022.
u 13:37

- Na žalost, svjedoci smo da o ovako važnom pitanju, koje se odnosi i na nacionalnu sigurnost Hrvatske, dva najvažnija aktera kojima je Ustav RH povjerio odgovornost nisu do današnjeg dana tu odgovornost preuzeli i time prouzročili svojevrsnu ustavnu krizu - ističe Hajduković

Zastupnik Domagoj Hajduković uputio je otvoreno pismo predsjedniku Ustavnoga suda Republike Hrvatske Miroslavu Šeparoviću, vezano uz Prijedlog odluke o sudjelovanju pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini. Kako navodi, ustavna osnova za donošenje Odluke su odredbe članka 7. stavak 3. i 5. Ustava Republike Hrvatske koji propisuju suradnju Vlade Republike Hrvatske i Predsjednika Republike Hrvatske u pitanjima koja se odnose na prelazak i ulazak oružanih snaga država saveznica na teritorij Republike Hrvatske, kao i na prelazak Oružanih snaga Republike Hrvatske i njihovo djelovanje izvan granica Republike Hrvatske.

- Predsjednik Republike Hrvatske je dana 22. studenog 2022. izdao priopćenje u kojem je osporio ustavnost zahtjeva za njegovu suglasnost, budući da mu je isti uputio ministar obrane, a ne predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Na žalost, svjedoci smo da o ovako važnom pitanju, koje se odnosi i na nacionalnu sigurnost Hrvatske, dva najvažnija aktera kojima je Ustav RH povjerio odgovornost nisu do današnjeg dana tu odgovornost preuzeli i time prouzročili svojevrsnu ustavnu krizu - ističe Hajduković. 

Kako nastavlja, budući da prema Ustavu RH Ustavni sud, između ostaloga, prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti izvješćuje Hrvatski sabor, saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec uputila je Šeparoviću dopis 30. studenoga 2022. za zamolbom da se očituje jesu li su u konkretnom slučaju uočene pojave neustavnosti ili nezakonitosti, bilo u meritumu, bilo u proceduri.

- Sa žaljenjem konstatiram da je odgovor od Ustavnoga suda stigao u formi kratkog dopisa u kojem se saborskoj zastupnici obraća predstojnica Ureda gđa. Ksenija Podgornik suhoparnim, birokratskim odgovorom. Smatram da, ako i je u skladu sa Poslovnikom o radu Ustavnoga suda, da se u ovom konkretnom slučaju radi o grubom propustu. Također, radi se o pitanju koje je poprilično zaokupilo i podijelilo javnost Hrvatske i držim da je Ustavni sud obavezan u ovakvim slučajevima svojim autoritetom razriješiti možebitne nedoumice. Stoga, kao saborski zastupnik kojem je, kao i ostalim zastupnicima u Hrvatskom saboru Ustav Republike Hrvatske povjerio odgovornost donošenja takvih odluka, postavljam jednostavno pitanje: Jesu li prilikom procedure pripreme Prijedloga Odluke uočene pojave neustavnosti - zaključuje Hajduković.

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
13:41 09.12.2022.

Civilizirani ljudi pišu nekom pismo kad žele nešto objasniti, predložiti... Prepotentne bu... pišu OTVORENA pisma, sa ciljem da o njima čita javnost, jer po nekim pametnim idejama takve spodobe javnost i ne pozna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije