Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oštećeni vozači

Naplaćivali više nego što su smjeli, ali neće vratiti novac za preplaćenu cestarinu

cesta
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
21.04.2014.
u 08:01

U HAC-u kažu da su stare cijene naplaćivane u skladu s propisima te da nema osnove za vraćanje novca

Nakon što su u Hrvatskim autocestama ovih dana javno priznali da su u posljednjih 10 godina krivo obračunavali cijenu cestarine, u tu su tvrtku počeli stizati brojni zahtjevi korisnika autocesta za povrat preplaćene cestarine. No, iz HAC-a im uredno odgovaraju da povrat preplaćenog novca ne dolazi u obzir.

HAC je, podsjetimo, od ukupno 3065 cijena za sve dionice i skupine vozila korigirao 2328 cijena. Pritom će se, od 28. travnja, 1482 cijene sniziti, što znači da su dosad na tim dionicama i u tim kategorijama vozila vozači plaćali višu cijenu nego što su trebali, a 846 cijena će se povećati.

Geodetske snimke

U HAC-u priznaju da su imaju upite korisnika o povratu novca zbog preplaćene cestarine, odnosno da je riječ o upitima može li se i na koji način dobiti povrat novca.

– Na te upite korisnika odgovaramo da stupanjem na snagu novog korigiranog cjenika HAC nema osnove za povrat ni naplatu razlike iznosa cestarine korisnicima jer su one naplaćene u skladu s tada vrijedećim cjenikom, odobrenim u skladu sa svim propisanim procedurama – navode u HAC-u. Dodaju da korisnicima koji traže povrat novca objašnjavaju da su prijašnji cjenici bili temeljeni na izračunima duljine dionica s najvećom mogućom preciznošću jer nije bilo geodetske snimke.

– Tek je 2013. godine završen izračun duljina dionica na temelju geodetskih snimaka prema simetrali između dva kolnika koja se proteže središnjim zaštitnim pojasom autoceste, a po kojoj je temeljen izračun cijene po novom korigiranom cjeniku – objašnjavaju u HAC-u. U toj tvrtki kažu i da je konačno u 2013. godini Pravilnikom o cestarini ujednačena i metodologija utvrđivanja visine cestarine tako da je točno određeno koja je početna, a koja završna točka naplate korištenja autocesta.

Dosadašnjim krivim obračunom cestarine HAC je, prema prometu iz 2013. godine, uzimao od vozača godišnje sedam milijuna kuna više nego što je smio. Toliko će, naime, biti manji prihodi od cestarine kad potkraj travnja stupi na snagu novi korigirani cjenik.

Naplaćivali i 15 kuna više

Na nekim dionicima dosad su vozači preplaćivali cestarinu i 15 kuna. Kad se pak uzme u obzir cijela vožnja autocestom od, primjerice, Zagreba do Splita, vozači osobnih vozila plaćali su cestarinu sedam kuna više nego što su trebali. Od kraja ovog mjeseca ta će vožnja stajati 174 umjesto dosadašnje 181 kune.

Komentara 35

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
08:14 21.04.2014.

Tko je od lopova"mirnim putem"vratio novac?

BA
batanona
08:40 21.04.2014.

i HRT radi "pogreške", pa naplati neopravdanu ovrhu, ali Radmanu ne pada na pamet vratiti novce i ispraviti "pogrešku", jer pogreške nema, planski se krade i otima. A na kraju, vidim da se još i rukuje s predsjednikom države. Da stisne meni ruku, grom bi ga istog trena pogodio. Toliko o hrvatskom poštenju.

CR
crocro
08:39 21.04.2014.

Da li to znači da je manjak našeg novca završio kao višak u njihovim džepovima? Pa sada vrijedi ona poznata: "Tko je jamio jamio". Pa sada ako država hoće stati u zaštitu svojih oštećenih građana-vozača, onda bi trebala poduzeti mjere da se HAC pošteno oduži onima od kojih su godinama uzimali. A to što kažu da nisu znali da dužine dionice nisu valjano označene to je prodaja magle. To je kao kada bi Vidošević rekao: "Muž zadnji dozna". Ako nas građane država vodi kao dužnike ako ste duži državi samo 1 kunu zbog koje možete dobiti i ovrhu, onda država mora biti doljedna do kraja za sve jednako. U protivnom gdje je onda ta "Nova pravednost"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije