Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
italija

Guverner Lombardije pod istragom zbog korupcije

Roberto Formigoni (1)
AFP/Pixsell
26.07.2012.
u 14:01

Formigoni tvrdi da nije primio mito i kako će dokazati svoju nevinost te prema tome, kaže, neće podnijeti ostavku na svoj položaj.

Predsjednik najbogatije talijanske regije Lombardije i jedne od najbogatijih u Europi Roberto Formigoni pod istragom je tužiteljstva u Milanu zbog korupcije, odnosno primljenog mita. Šef milanskog tužiteljstva Edmondo Bruti Liberati potvrdio je da je Formigoni pozvan u tužiteljstvo 28. srpnja na ispitivanje. Formigoni drži da nije primio mito i kako će dokazati svoju nevinost te prema tome, kaže, neće podnijeti ostavku na svoj položaj.

Milanski tužitelji smatraju da je Formigoni primio najmanje sedam milijuna eura vrijednosti mita kroz mnoge usluge, od besplatnih ljetovanja u vilama i na jahtama, do raznih putovanja itd., koje mu je pružio poslovni čovjek Pierangelo Daccò koji je sada u zatvoru. Posrednik Daccò u 10 godina dobio je 70 milijuna eura preko Fondazione Maugeri u gradu Paviji zato što je utjecao na brže i jednostavnije izdvajanje novca iz regionalnih fondova namijenjenih privatnom zdravstvu. A regije su zadužene za zdravstvo. Tužitelji drže da je Formigoni, zato što je besplatno ljetovao na jahtama Daccòa, omogućavao poslove zdravstvenim ustanovama privatnika. Za to kazneno djelo mogao bi biti osuđen na dvije do sedam godina zatvora. Zapravo, kazna se povećava ako se utvrdi, a za to navodno postoje i dokazi, da je novac kolao preko bankarskih računa u inozemstvu.

Osim Daccòa već su u zatvoru bivši regionalni povjerenik za zdravstvo Antonio Simone, osnivač fondacije preko koje je išao novac Umberto Maugeri i bivši direktor te fundacije Costantino Passerino. Milanski tužitelji drže kako je ta fundacija osnovana samo za transakciju državnog novca za privatne bolnice, odnosno kako su se njezini osnivači udružili radi počinjenja kaznenog djela. Imala je i račune u švicarskim bankama. S Robertom Formigonijem ukupno je sada 12 članova regionalne vlade i vijeća Lombardije, izabranih na izborima 2010. godine, protiv kojih se vodi istraga zbog raznih kaznenih djela. Neki su podnijeli ostavku, kao na primjer Renzo Bossi, sin osnivača Sjeverne lige Umberta Bossija, i na njihova su mjesta već postavljeni drugi. Očekuju se i nove ostavke. Nicole Minetti, mlada i lijepa članica regionalnog vijeća, trebala bi podnijeti ostavku jer je optužena za poticanje maloljetničke prostitucije jer je organizirala dolazak djevojaka u vilu bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, a među kojima je bila i tada još maloljetna Marokanka Ruby.

Regija Lombardija, koja ima gotovo 10 milijuna stanovnika čiji je BDP 44.000 eura po glavi stanovnika, držala je lekcije Rimu zbog poštenog, za razliku od rimskog, ponašanja. Odlasci političara na tzv. besplatna ljetovanja u vile ili na jahte prijatelja poduzetnika gotovo su uvijek plaćanje za neku već učinjenu ili buduću uzvratnu uslugu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije