Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodaja grobnih mjesta

Grobnicu, ali i kosti svojih pokojnih rođaka mijenjaju za automobil

groblje
Foto: Davor Javorović/Pixsell
18.08.2015.
u 21:00

Građani stave kosti u jedan grob pa plaćaju samo jednu grobnu naknadu

Dva grobna mjesta, “komplet uređena” sa spomenikom, vlasnik iz Ivanić-Grada prodaje za 10.000 kuna, a spreman ih je mijenjati, piše u oglasu, za automobil. Moguće su, navodi, “razne zamjene”.

– Baš sam nedavno kupio automobil, a oglas je ostao. Što vi mijenjate, što nudite? – ispituje nas I.K.

Grobnicu ne koristi, naslijedio ju je od oca, a on od svoje sestrične. Novac bi mu, dobro došao, a kome ne bi, kaže. Očeva sestrična napravila je grobnicu sama sebi za života. Njezine kosti, pak, ne planira premještati pa će, uz spomenik s obiteljskom fotografijom, novi vlasnik “kupiti” i posmrtne ostatke.

– Neću ih micati, prošlo je desetak godina od pokopa. Nudio sam grobnicu općini, ali ona je nije htjela kupiti – govori.

Oglasnici su puni sličnih ponuda, a motiv je najčešće novac, nerijetko podmirenje dugova. U krizi, kažu, nema previše mjesta ni za osjećaje. Ipak, razloge i motive mnogi radije zadrže za sebe.

– Građani prodaju sve što im je višak. Stave sve kosti u jedan grob pa plaćaju i samo jednu grobnu naknadu – kaže Ljiljana Dimitrijević, direktorica tvrtke za nekretnine Estate. Njezini klijenti prodaju posljednja počivališta u Osijeku i na Mirogoju, a traže od desetak tisuća do 40-ak tisuća kuna. No, za šesterostruku grobnicu u Osijeku, primjerice, treba izbrojiti 100.000 kuna, dok četiri ukopna mjesta u grobnici na Mirogoju stoje čak 150.000 kuna. Vrijednost im raste ako su, primjerice, uz glavnu stazu ili prazne.

– Mama mi je pokopana na Miroševcu prije 30-ak godina, a preselila bih je da bude bliže meni. Grobnice su u Samoboru jeftinije pa bi mi i ostala koja kuna – kaže nam jedna vlasnica iz oglasa. Traži 50.000 kuna, ali za cijenu se, ističe, možemo dogovoriti.

Dvostruku grobnicu naslijedio je i Božidar Udovičić iz Osijeka. Grobnu naknadu plaća 500 kuna godišnje, a supruga i on su u mirovini pa bi umjesto Ukopu, tim novcem radije pomogli djeci.

– Punac je pokopan 1977., punica 2003., a šogorica 2007. Grobnica je nova, s finim mramorom – navodi on. Telefon im je, pak, zazvonio samo tri puta.

Zakonski, građani su vlasnici uređaja na groblju, “svega što se vidi”, ali ne i same zemlje. – Nitko vam ne može zabraniti da prodate grobnicu, pa čak i kosti, ako ste takva osoba ili ako nemate novca za život pa ste prisiljeni na to – rezimira Saša Ljubojević, direktor osječkog Ukopa. Usporedbe radi, Ukop prodaje grobna mjesta za desetak pa do 130.000 kuna, ovisno o lokaciji i izgledu grobnice.

Prosječan pokop u Osijeku stoji 7000 kuna, ako je grobno mjesto već kupljeno. Ako nije, za posljednji ispraćaj treba duboko zagrabiti u novčanik i izvući najmanje 15.000 kuna.

>>Komentar: Ovaj nam je život sve važniji od zagrobnog

>>Za grob na Mirogoju od 19 do 55.000 kuna

>>Grobna mjesta treba platiti ili će biti prepuštena drugima

Komentara 29

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
23:02 18.08.2015.

Kupite grobnicu u Zagrebu od Gradskih groblja ali niste vlasnik jer vas izbace van iz grobnice ako nitko ne plaća godišnju naknadu za održavanje groba/grobnice i ponovno prodaju nekom drugom. Pa kako da im plaćam kad sam mrtav!!! A nedaju ni da se plaća putem trajnog naloga baš iz navedenog razloga. Tako da ako nemate nasljednika ili imate ali ne plaćaju naknadu bolje novce koje mislite dati za grobnicu potrošite na sebe dok ste živi.

Avatar maxist
maxist
22:19 18.08.2015.

propisi o korištenju I grobne naknade jak su motiv,a ako ne platite uprava groblja preuzme grob,preuredi I ovisno o "položaju"preproda I po 50000eura.......ogromni extra profit sa često privatnom koristi...........mutljavina o kojoj se šuti I štrmlja.....

DU
Deleted user
21:16 18.08.2015.

Vise ni u grobu nismo svoji na svome,,,a da ne pricam izvan okvira groba........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije