Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERES HRVATSKE

Grlić Radman: BiH treba što prije u EU jer je to najbolje rješenje za njene narode i građane

Zagreb: Ministar Grlić Radman otvorio izložbu kolaža Bokeljski Hrvati 2021.
Zeljko Hladika/PIXSELL
04.01.2022.
u 21:49

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je kako je važno da Hrvatska pomogne BiH kao državi na putu ka članstvu u EU i NATO-u ali i u rješavanju problema koji su važni za ostanak Hrvata u BiH.

Interes je Hrvatske da BiH što prije postane članicom Europske unije jer je to najbolje rješenje za stabilnu i funkcionalnu BiH i sve njene narode i građane, izjavio je u utorak u Vitezu šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova boravi u dvodnevnom službenom posjetu BiH a prvog dana u Vitezu se sastao s hrvatskim dužnosnicima iz središnje Bosne u tijelima vlasti BiH na svim razinama.

Nakon tog sastanka novinarima je izjavio kako je cilj bio analizirati potrebe Hrvata iz tog dijela BiH i načine na koje im Hrvatska može pomoći. Kazao je kako je glavna poruka da Hrvatska može bitno pomoći da se na međunarodnom planu shvati kakvi su stvarni problemi u BiH.

"Mi dolazimo ovdje s porukom o poštivanju cjelovite i suverene BiH te međunarodnog prava i protiv smo svakog oblika diskriminacije, protiv separatizma no naravno i rastućeg unitarizma. Dakle, bitno je osigurati jednakopravnost i političku jednakost konstituivnih naroda i svih građana", rekao je Grlić Radman pozvavši političke lidere u BiH da rade na postizanju dogovra o izmjenama izbornog zakona ali i o provedbi svih drugih nužnih reformi.

VIDEO: Podsjetite se kad je otkazan Milanovićev posjet BiH iz sigurnosnih razloga

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je kako je važno da Hrvatska pomogne BiH kao državi na putu ka članstvu u EU i NATO-u ali i u rješavanju problema koji su važni za ostanak Hrvata u BiH.

"Jako je važno da Hrvatska pomogne da Hrvati u središnjoj Bosni imaju status političkog naroda u svim tijelima države", kazao je Čavara.

Ministar Grlić Radman ranije tijekom dana posjetio je Križančevo selo kod Viteza gdje je odao počast Hrvatima koje su na tom mjestu u prosincu 1993. godine ubili pripadnici Armije BiH.

Potom je posjetio franjevački samostan u Gučoj Gori kod Travnika koji je tijekom posljednjeg rata u BiH potpuno devastiran a po završetku sukoba najvećim je dijelom obnovljen i ponovo služi svojoj svrsi.

U franjevačkoj župi Guča Gora 1991. godine bilo je više od tri tisuće vjernika a danas ih je tek nekoliko stotina.

Ministar Grlić Radman posjet BiH u srijedu nastavlja u Sarajevu susretom s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. Potom će odvojeno razgovarati s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te provincijalom franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem. 

Boravak u BiH okončat će posjetom Mostaru gdje će se susresti s lokalnim čelnicima, biskupom Petrom Palićem i hercegovačkim provincijalom fra Miljenkom Štekom.

Komentara 5

Avatar GeniKameni
GeniKameni
23:17 04.01.2022.

Nema nekih znacajnijih razlika izmedju EU i BiH! I u jednoj i u drugoj brojniji narodi provode diktaturu i teror nad drugima. Ali BiH je kud i kamo demokratskija kad je u pitanju fasizam i medicinsko-tehnoloski teror nad narodom. Toga u BiH, barem za sada, nema.

VA
valerijan
22:12 04.01.2022.

BiH jedino kao konfederalna država od tri republike konstitutivnih naroda može ući u EU i biti stabilna država, a ne kao muslimanska džamahirija.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
23:51 04.01.2022.

najbolje je rješenje da se raspadne eu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije