Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽIVIJE POSLOVANJE

Greenpeace: Ugostitelji bi morali nuditi i vodu iz slavine

Šibenik: Zemaljska kugla ispunjena plastičnom ambalažom upozorava na problem plastike u moru
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
26.02.2023.
u 20:35

Neki od prijedloga koji bi smanjili potrošnju ambalaže su da se poveća iznos povratne naknade i da se zabrane vrlo lagane plastične vrećice

Dok se čeka odluka kolika će u novom pravilniku biti povratna naknada za ambalažu, koja trenutačno iznosi sedam centi, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovih je dana objavio podatke koliko se ambalaže skupi godišnje. Prema podacima za 2021. godinu (za prošlu ih još nema), na tržište je u godinu dana stavljena 291.631 tona ambalaže, uključujući i novonabavljenu povratnu ambalažu, što je 75 kilograma po stanovniku, 14 posto više nego godinu prije.

Stopa recikliranja 51 posto

Putem sustava Fonda skupljeno je 156.227 tona ambalažnog otpada, 53,6 posto količina stavljenih na tržište. Trećina skupljenog ambalažnog otpada sastojala se od papira i kartona, 25 posto od stakla, 24 posto od plastike, jedanaest posto od drva, a ostalo od metala. Putem sustava Fonda oporabljeno je 51 posto ambalažnog otpada pa cilj koji je za tu godinu bio 60 posto nije postignut. Stopa recikliranja iznosila je 51 posto, četiri posto manje od cilja.

– Pojedinačni ciljevi stope recikliranja dostignuti su za karton i papir sa 74 posto, plastiku s 34 posto i drvo sa 16 posto, a nisu dostignuti za staklo i metale – ističu u Fondu i dodaju da je znatan dio količina ambalažnog otpada skupljen i oporabljen izvan sustava koji vodi Fond. Na tržište je stavljeno 888 tona vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje, 1490 tona laganih plastičnih vrećica za nošenje i 538 tona ostalih plastičnih vrećica za nošenje.

– Podaci ukazuju na pad potrošnje u usporedbi s 2019. godinom u kategorijama za koje su propisane mjere, iako je evidentirana veća količina u odnosu na 2020., koju s obzirom na COVID-19 ne možemo smatrati referentnom godinom – zaključuju u Fondu. U odnosu na 2019. godinu, potrošnja vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje bilježi pad od 37 posto u jedinici mase, a brojčana količina pala je 29 posto. Godišnja potrošnja je 110 vrećica po stanovniku, 28 manje nego u 2019. Cilj je prema EU direktivi da se od 2025. reciklira 65 posto ukupne ambalaže, a od 2030. godine 70 posto.

VIDEO Zaštitni čep na boci od ulja zapravo se ne bi trebao bacati u smeće!

Za plastiku su ciljevi nešto niži, 50, odnosno 55 posto, a za staklenu su pak veći, 70, odnosno 75 posto. Status ovlaštenih skupljača otpadne ambalaže ima 26 tvrtki i obrtnika. Stopa skupljanja, ako se računa odnos količina stavljenih na tržište i skupljenog ambalažnog otpada u sustavu povratne naknade, vrlo je visoka i u zadnje tri godine i ovisno o materijalu, kreće se između 72 i 96 posto. Stope skupljanja metalne ambalaže za pića stabilne su posljednjih godina, a stope skupljanja PET ambalaže u stalnom blagom silaznom trendu, pokazala je analiza.

Znatan pad stope skupljanja zabilježen je za staklenu ambalažu, a razlozi bi se mogli tražiti u uključivanju ambalaže za pića volumena jednakog 0,20 litara u sustav povratne naknade od pretprošle godine. Tijekom e-savjetovanja na prijedlog novog Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu stiglo je nekoliko stotina komentara. Neki od prijedloga su da se poveća povratna naknada jer postojeća nije dovoljno motivirajuća i da se zabrane vrlo lagane plastične vrećice.

Višeslojna ambalaža

Za sve ugostiteljske objekte potrebno je, predlaže organizacija Greenpeace, propisati obvezu da osiguraju vodu za piće iz slavine. Proširenje sustava povratne naknade je, smatraju, korak u dobrom smjeru, ali trebalo bi obuhvatiti i jednokratnu ambalažu od pića veću od tri litre i drugu ambalažu tekućih jestivih proizvoda. Pozdravljaju uvođenje obveze korištenja višekratnih čaša u ugostiteljskim objektima u kojima se pripremaju i uslužuju napici. Neke tvrtke predlažu uvođenje višeslojne (kompozitne) ambalaže, koja je izrađena od različitih materijala koji se ne mogu odvojiti ručno, u sustav povratne naknade, čime će se, smatraju, znatno povećati stopa recikliranja. U Švedskoj je provedeno uspješno testiranje povrata takve ambalaže pomoću postojećih uređaja za prihvat ambalaže. 

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije