Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOTINE VATROGASACA UKLJUČENO

Grčkom haraju najveći dosad zabilježeni požari u EU, pomažu i članice: 'Još nije pod kontrolom'

Foto: reuters
1/6
29.08.2023.
u 16:24

Vatrena stihija zahvatila je Nacionalni park Dadiju na sjeveroistoku zemlje. Onamo je poslano i 407 vatrogasaca, rekao je glasnogovornik EK-a Balazs Ujvari

Grčka je suočena s "najvećim dosad zabilježenim požarom na području Europske unije", rekao je u utorak glasnogovornik Europske komisije, istaknuvši da 27 članica EU-a trenutačno mobilizira gotovo polovinu zajedničkih zračnih europskih snaga kako bi joj pomoglo. 

U pomoć Grčkoj poslano je jedanaest zrakoplova i jedan helikopter iz europske flote. Vatrena stihija zahvatila je Nacionalni park Dadiju na sjeveroistoku zemlje. Onamo je poslano i 407 vatrogasaca, rekao je glasnogovornik EK-a Balazs Ujvari.

Grčka je u kolovozu drugi put ovog ljeta aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu, a EU joj je rasporedio 11 vatrogasnih zrakoplova sustava rescEU iz Hrvatske, Francuske, Njemačke, Španjolske, Švedske i s Cipra, helikopter Blackhawk iz Češke, 407 vatrogasaca i 62 vozila iz Bugarske, Cipra, Češke, Francuske, Rumunjske, Slovačke i Srbije. 

Hrvatska je prošli tjedan poslala kanader Grčkoj. Hrvatska je sustavu rescEU stavila na raspolaganje dva kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u ovoj sezoni šumskih požara.  Grčki se vatrogasci već jedanaesti dan bore s požarom koji hara nacionalnim parkom, a poznat je kao stanište brojnih rijetkih ptica grabljivica.

Vatra, koja se proteže frontom od gotovo 10 kilometara, "još uvijek je izvan kontrole", rekao je jedan od vatrogasnih glasnogovornika AFP-u. Grčku su ovog ljeta poharali brojni požari, a vlasti ih pripisuju klimatskim promjenama.

1/6

EU raspolaže flotom od 24 zrakoplova i četiri helikoptera. Oformile su je države članice za gašenje požara u zemljama Unije i u susjednim zemljama. Europska unija radi na stvaranju autonomne zračne eskadrile koji sama financira, a čini je 12 zrakoplova koji će biti u potpunosti operativni do 2030. s obzirom na to da su, kako je istaknuo Ujvari, "požari sve razorniji”.

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije