Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Grčki gradovi u plamenu zbog ubojstva tinejdžera

07.12.2008.
u 09:26

Nakon što je policija u Ateni iz vatrenog oružja ubila jednog tinejdžera, u nekolicini grčkih gradova danas su izbili neredi. Riječ je o najtežim neredima u Grčkoj u posljednjih nekoliko godina.




Problematična četvrt
Neredi su počeli u subotu kasno navečer, nedugo nakon što je policija u središnjoj atenskoj četvrti Exarchia pucala na tridesetak mladih ljudi koji su palili automobile, razbijali izloge i bacali Molotovljeve koktele na policiju. Pritom je ubijen jedan 15-godišnjak.

Prema policijskom priopćenju, objavljenom danas ujutro, skupina mladića kamenjem je napala dvojicu policijskih dužnosnika tijekom ophodnje Exarcijom, koja se smatra utočištem lijevih ekstremista. Policija je navodno u samoobrani ispalila tri pucnja od kojih je jedan mladić smrtno stradao. Oba policajca u međuvremenu su suspendirana.

Prosvjedi zbog ubojstva brzo su se proširili na drugi grčki grad po veličini Solun i na druge gradove na sjeveru zemlje. Zbog policijskog nasilja prosvjedovalo se i na otocima Kreti i Krfu.

Ministar unutarnjih poslova Prokopis Pavlopoulos ponudio je ostavku, ali ju premijer Costas Karamanlis odbacio. Karamanlisova vlada desnog centra, koja u parlamentu ima tanku većinu od samo jednog zastupnika, suočava se posljednjih mjeseci s nizom prosvjeda studenata i sindikata. Riječ je o prvom policijskom ubojstvu maloljetnika od 1985. godine. Medicinski dužnosnici rekli su da je ubijenom dječaku bilo 15 godina.

Novi prosvjedi
“Ubojice u odorama”, uzvikivale su stotine prosvjednika ispred policijskog sjedišta u Ateni, dok su u četvrti Exarchia brojni automobili zapaljeni, a izlozi razbijeni. Skupina pod imenom Ujedinjena antikapitalistička ljevica sazvala je za danas veliki prosvjed protiv policijskog nasilja.
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije