Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zskon o suradnji

Grbin: Vlada će u EU morati zastupati stajališta Sabora

Peđa Grbin
Patrik Macek/PIXSELL
12.06.2013.
u 10:29

Oporba traži da premijer izvještava Sabor i prije sastanaka Europskog vijeća, a ne samo dvaput godišnje

 

Prijedlog Zakona o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima predstavlja korak natrag u razvoju demokracije jer se njime smanjuju ovlasti Sabora a povećava uloga Vladi, smatraju oporbenjaci. Zakon predviđa da premijer samo dvaput godišnje izvještava Sabor o sastancima Europskog Vijeća, pa oporba smatra da se time umanjuje nadzor Sabora nad Vladom.

- Jesmo li stvarno parlamentarna demokracija u pravom smislu? Je li Sabor iznad Vlade? Čini se da se ide u smjeru jačanja izvršne vlasti a da je Saboru u funkciji podržavanja odluka te izvršne vlasti - rekao je HDZ-ov Željko Reiner.

S njim se slaže i laburist Nikola Vuljanić koji je apelirao da se ne dopusti da parlament postane kreativni dekor izvršne vlasti. Naveo je i primjer premijera koji je svojim nedavnim nastupom pokazao nepoštovanje predsjednika Sabora, što je shvaćeno kao udar na cijeli Sabor.

HDZ-ov Davor Stier naglasio je kako u zakonu ne smije ostati odredba da premijer izvještava Sabor samo nakon sjednica Europskog vijeća, nego je ponovio da bi to trebalo činiti i prije sjednica Vijeća kako bi se usuglasili stavovi koje će premijer zastupati u Bruxellesu.

- Od prosinca 2011. znamo da trebamo donijeti ovaj zakon a mi tek danas raspravljamo o njemu. Da smo ga imali prije ne bi sada kandidat za člana Revizorskog suda išao u Bruxelles prije nego bi prošao saborsku proceduru - rekao je Stier.

SDP-ov Peđa Grbin rekao je, pak, da se Vlada ovim zakonom ne stavlja iznad Sabora.

- Ako Sabor donese zaključak suprotan stajalištu Vlade onda Vlada pred institucijama EU mora zastupati taj zaključak - rekao je Grbin.

Vuljanić mu je odgovorio kako on ne vidi da je to izričito tako napisano u prijedlogu zakona te je SDP-ovcu poručio neka formulaciju koju je izrekao unese u prijedlog zakona pa više neće biti primjedbi.

 >>Zagorci spali tek na jednu saborsku zastupnicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije