Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupnja vremena

Gradsko vijeće Vukovara donijelo privremeni proračun

vukovar gradsko vijeće
Foto: Branimir Bradarić
1/3
30.12.2013.
u 14:40

Prema usvojenom prijedlogu rashodi privremenog proračuna za prva tri mjeseca iznose oko 28 milijuna kuna, dok su planirani prihodi 23 milijuna kuna

Za sva događanja oko (ne)usvajanja proračuna za 2014. godinu krivi su novinari koji, kako je rečeno, prenose poluistine, zaključak je s današnje sjednice Gradskoga vijeća Vukovara tijekom koje je veći broj vijećnika koji se javljao za riječ spominjao novinare. Vijećnici su na kraju ipak, većinom glasova, usvojili privremeni gradski proračun za prva tri mjeseca tijekom kojih političke stranke koje participiraju u vijeću trebaju pokušati postići dogovor oko proračuna ili slijede izvanredni izbori za Gradsko vijeće i gradonačelnika. I sama rasprava oko privremenog proračuna je bila burna. Naime, u dnevnom redu su bila dva, identična prijedloga, s tim što je jedan bio prijedlog gradonačelnika Željka Sabe, a drugi Odbora za financije i proračun koji trenutačno kontrolira većina u vijeću koje čine HDZ-HSPAS. Taj drugi prijedlog na kraju je i usvojen.

Prema usvojenom prijedlogu rashodi privremenog proračuna za prva tri mjeseca iznose oko 28 milijuna kuna, dok su planirani prihodi 23 milijuna kuna. I unatoč tome među čelnicima političkih stranaka u vijeću prevladava mišljenje da su novi izbori neizbježni, a da je ovo samo kupovina vremena. Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Goran Bošnjak smatra da je mogućnost novih izbora izgledna te da će se ubrzo pokazati kome je u interesu da ruši gradonačelnika.

Vezani članak

– Vjerujem da će HDZ imati takve uvjete koji se neće uklopiti u viziju našeg proračuna. I za ovaj prijedlog proračuna nekoliko dana ranije najavili su da ga neće prihvatiti. Nisam optimist i trenutačno su šanse podijeljene oko mogućnosti novih izbora, rekao je Bošnjak. Jedan od čelnika HDZ-a Ivan Penava kaže da je današnja sjednica najbolje pokazala da HDZ nije za rušenje gradonačelnika i nove izbore te su to, da su željeli, danas mogli bez problema napraviti.

– Očekujemo od gradonačelnika da nas pozove i da zajedno sjednemo i pokušamo složiti jedan novi proračun koji će zadovoljiti interese svih građana i udruga, a ne samo onih podobnih. Prema prvom prijedlogu Željko Sabo je gradonačelnik samo nekih građana, a ne i velikoj većini koju mi predstavljamo, rekao je Penava najavljujući da HDZ, ako se nastave ignorirati njihovi prijedlozi, neće podržati predloženi proračun. Dodaje da su i unatoč mnogim do sada teškim riječima i optužbama spremni sjesti sa Sabom i u interesu dobrobiti građana razgovarati. Dogradonačelnik Vukovara Srđan Milaković (SDSS) misli da je vukovarski primjer najbolji pokazatelj koliko je loš izborni zakon gdje političke razlike dolaze do izražaja.

– Mislim da postoji velika vjerojatnost za nove izbore u Vukovaru. Čeka se samo pogodan trenutak, a ovo je obično kupovanje vremena. Želi se vidjeti što će biti s najavljenim referendumom o dvojezičnosti, istragama protiv Sabe, a onda i što kažu istraživanja među biračima. Najgore je što novi izbori ne bi mnogo toga promijenili i što čak postoji mogućnost da dobijemo iste omjere snaga i zadržimo postojeće probleme, rekao je Milaković.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Pinjuh, koji je poslije isključenja iz SDP-a sada neovisni vijećnik, rekao je da mediji prenose poluistine, kao i da cilj vijeća nije bilo rušenje gradonačelnika Sabe. Dodao je da će se vidjeti za 90 dana hoće li doći do novih izbora i da jedan izborni ciklus stoji oko 500.000 kuna. Za Sabu je rekao da je svojim neodgovornim ponašanjem doveo do ovakve situacije i da nije napravio ono što je morao. – Svi kažu da im nisu u interesu novi izbori. U prijedlogu proračuna treba uvažiti i mišljenje drugih političkih opcija, rekao je Pinjuh.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije