Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVILI RAST PLAĆA

Gradovi Vinkovci i Otok neće dizati stopu poreza na dohodak: 'Niti cijene komunalnih usluga neće rasti'

Branimir Bradarić
05.06.2023.
u 14:33

Prema procjenama Grad Otok će radi ove reforme imati gubitke u iznosu od oko 100.000 eura dok će taj gubitak u Vinkovcima kretati se oko 2,5 milijuna eura

Na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnici Vinkovaca i Otoka, Ivan Bosančić i Josip Šarić, obojica iz HDZ-a, poručili su kako se nitko ne treba plašiti porezne reforme rekavši kako je to prilika da kao gradovi i općine pokažu solidarnost i interes za viši standard sugrađana. 

- Porezna reforma u našim gradovima, a reći ću za grad Vinkovce prvenstveno, da će stopa poreza na dohodak ostati ista, odnosno kao i do sada 20%. U prvom trenutku sigurno nešto gubimo u proračunima, no gledajući koliko gospodarski rastemo, vjerujemo da ćemo se već kroz 2024. godinu vratiti na početne pozicije  rekao je Bosančić.

Govoreći o reformi kazao je kako je gospodarska djelatnost u ovom trenutku na području  Vinkovaca pokazatelj snažnih stopa rasta te da će ona dozvoliti rasterećenje građana. Podsjetio je i instrumente koje gradovima i općinama omogućava Vlada RH kroz razna ministarstva, fondove i druge različite modele financiranja. Podsjetio je i kako su u proteklom vremenu ostvareni značajni prihodi iz EU fondova, a tu je odobreni ITU mehanizam kojim će Vinkovci, Otok i općine partneri koristiti značajna sredstva pa projektno gledano u sljedećem razdoblju Grad Vinkovci ne bi trebao značajnije osjetiti porezni manjak u proračunu, ponavlja. 

VEZANI ČLANCI:

- Nitko neće osjetiti nedostatak sredstava u proračunu jer neće biti zakinutih. Niti cijene komunalnih usluga neće rasti zbog porezne reforme. Najvažnije je da će našim sugrađanima plaće rasti, osobni odbitak i porezi bit će niži pa već u tom dijelu mogu očekivati veću plaću. Cilj i svrha same porezne reforme, uz autonomiju gradovima i poticanje gospodarstva, u ovom trenutku je veći neto našim sugrađanima. Prvi put nam je omogućeno ono što volimo naglasiti da moramo postati menadžeri grada i pozitivno se natjecati s drugim gradovima kako biti jeftiniji na tržištu rada, pristupačniji za investitore i učiniti svoj prostor boljim u odnosu na drugoga – rekao je Bosančić.

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić poručio je oporbenim gradonačelnicima koji s negativnim komentarima i prijeporima govore kako će izgubiti određena sredstva da svaki proračun unutar sebe ima toliko prostora da dio koji će izgubiti mogu pokriti  na način da određene troškove smanje te tako omoguće rast plaća sugrađanima. Ne moraju dizati porez na dohodak, neka ostane koliki jest, kao i kod nas i neka unutar svog proračuna uštede na onim stvarima koje ovog trenutka nisu prioritet i pomognu svojim građanima – rekao je Šarić.

Prema procjenama Grad Otok će radi ove reforme imati gubitke u iznosu od oko 100.000 eura dok će taj gubitak u Vinkovcima kretati se oko 2,5 milijuna eura. Rast neto plaća građanima procjenjuje se na oko 5 posto.

>> VIDEO Plenković: 'Cilj je povećati plaću. Rasteretiti u pravom trenutku na pravi način'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije