Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUJA Oko 80 posto teritorija županije koji pokriva Elektra povremeno je bilo u mraku

Građani se smrzavali zbog kvarova na dalekovodima

28.01.2009.
u 18:10

Mokar snijeg što je počeo padati još u utorak popodne nanio je velike štete i kvarove na visokonaponskim mrežama u cijeloj Varaždinskoj županiji. Gotovo 80 posto područja županije koje pokriva distributivno područje varaždinske Elektre bilo je povremeno dulje ili kraće bez električne energije. Gradovi Varaždin, Ivanec, Varaždinske Toplice, Novi Marof i Lepoglava nisu ostali u mraku jer struju dobivaju podzemnim kabelima.

Čak 150 ljudi na terenu
– U pojedinim dijelovima županije struje je nestalo već oko 19 sati. Zbog težine snijega nastali su veliki kvarovi na visokonaponskim mrežama. Sve naše ekipe, čak 150 ljudi, na terenu su i otklanjaju kvarove. No, kako je na pojedinim područjima napadalo puno snijega, najprije moramo locirati kvar, a potom po potrebi i pješačiti do mjesta kvara. To oduzima puno vremena, a ponegdje trebamo dovesti i strojeve i micati stabla što su se srušila preko strujnih žica. Na nekim mjestima moramo i zamijeniti stupove. Nadali smo se da ćemo kvarove otkloniti do popodneva. Međutim, popravimo jedan kvar na dalekovodu, a onda na istome ponađemo kvar na drugom mjestu – rekao je jučer Dubravko Pohulek, voditelj službe za rukovođenje pogona varaždinske Elektre.

Jučer poslijepodne bez struje je bilo još 2000 kućanstava. Mnogi struje nisu imali ni cijele noći te tijekom jučerašnjeg prijepodneva. Iako je u većini županije postavljen plinovod, mnogi građani su se ipak smrzavali jer im crpke u kotlovnicama pokreće – struja.

Hladno i pod 4 deke
Obitelj Damira Papeca iz Vidovca bila je dulje od 12 sati bez struje.

– Srećom, pala je noć pa smo išli spavati. Ipak, bilo je hladno jer se grijemo na plin. Uključili smo plamenike na plinskom štednjaku i malo zagrijavali prostoriju u kojoj smo boravili – kazao je D. Papec. Baka Slavica pokrila se s čak četiri deke, ali joj je ipak cijelu noć bilo hladno.

Četrnaestogodišnja Romana Papec također se smrzavala.

– Ujutro mi je bilo zima. Jedva sam se uza svijeću spremila u školu, odakle su nas poslali kući jer osim struje nismo imali ni grijanja. Odlazak doma dobro je došao jer smo trebali imati 7 sati i još pisati test iz zemljopisa – kaže Romana.

Predrag Mašić, ravnatelj Osnovne škole u Vidovcu, potvrdio je da su učenike poslali kući jer je bilo i hladno i mračno, a najvažnije im je zdravlje učenika i učitelja. Usto, djeca bi ostala i bez prehrane jer su na jelovniku bile hrenovke, a nije ih bilo na čemu skuhati.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije