Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ozlijeđeni mladići prebačeni u zagrebačku Kliniku za traumatologiju i KB Dubravu

Građani nude kožu za presađivanje

Ozlijeđeni gasitelji imaju teške opekline 3. i 4. stupnja na čak 95% površine tijela
import
Autori: Diana Glavina, Tea Romić
31.08.2007.
u 21:21

- Poginuo mu je otac, a on se bori za život. Majka mu je teško bolesna i jedino mu ja i 27-godišnja sestra koja je u Zagrebu možemo dolaziti u posjet. Želja mi je samo da budu kažnjeni oni koji su odgovorni za ovu tragediju  rekla nam je jučer uplakana C. T., kućna prijateljica obitelji Crvelin, koja je doživjela najveću tragediju u požaru na Kornatima.

Dva brata
Otac Ivica Crvelin, koji je radio kao vatrogasac, izgubio je život u plamenu na Kornatima, dok je njegov 24-godišnji sin Ante, dobrovoljni vatrogasac, gaseći isti požar zadobio opekline opasne za  život. Jučer su u ranim jutarnjim satima 24-godišnji Ante, 22-godišnji Tomislav Crvelin i 18-godišnji Karlo Ševerdija iz Zadra prevezeni u zagrebačku Kliniku za traumatologiju.

U Traumi je jučer vladala tišina, a svi su zaposleni molili samo jedno  da hrabri mladi vatrogasci prežive. Odjel za opekline posjetio je i svećenik. Predsjednik Mesić ozlijeđenim je donio i velike košare voća i slatkih darova.  Sva su tri mladića i dalje životno ugrožena.

Zadobili su opekline trećeg i četvrtog stupnja, a vatrom im je zahvaćeno oko 85 do 95 posto površine tijela. Imaju teške ozljede, pogotovo na ekstremitetima, koje vjerojatno nećemo moći spasiti. Sada je najvažnije uspostaviti vitalne funkcije, a onda ćemo vidjeti koje su nam daljnje mogućnosti  objasnio je voditelj odjela za opekline Klinike za traumatologiju dr. Hrvoje Tomičić.

Marinko Knežević (52) i 19-godišnji Josip Lučić na intenzivnoj su njezi u KB-u Dubrava. Prema riječima ravnatelja bolnice prof. Milana Kujundžića, oba su vatrogasca u teškom stanju, na aparatima su za umjetno disanje. 

Zadobili su opekline od 2. do 4. stupnja koje su zahvatile kod prvog pacijenta 60 posto, a kod drugog čak 70 posto površine tijela. K tome, riječ je o dubokim opeklinama kože, ali zbog udisanja vrućega dima stradali su im i pluća i bubrezi. U izrazito je teškom stanju mladi Josip.

Mesić donio darove
Stradale vatrogasce posjetio je jučer i ministar zdravstva Neven Ljubičić, a bilo je brojnih poziva građana koji su željeli donirati svoju kožu kako bi se pomoglo vatrogascima.  Zahvaljujemo svima, ali ozlijeđenima može pomoći samo koža brata i sestre, no tijelo možda i nju odbije. Iako je još rano razmišljati o tome, imamo opciju uzgoja kože kod nas u laboratoriju ili nabave polusintetske kože.

Ravnatelj HZZO-a dr. Bergman je rekao da će se osigurati potreban novac za nabavu polusintetske kože bude li trebalo  zaključio je dr. Tomičić.


Neizvjesno

U splitsku bolnicu na Križinama jučer su primljena dvojica teško ozlijeđenih vatrogasaca. Ante Juričev Mikulin (22) ima opekline 3. stupnja i zahvaćeno mu je 60 posto tijela, nije pri svijesti i diše uz pomoć respiratora. Sumnja se da ima i opekline dišnih putova. Frani Lučiću (23) opekline zahvaćaju 50 posto tijela, ali on je pri svijesti. Obojici je još ugrožen život. (M. V.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije