Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nacionalni park

Gradi se Centar koji će sadržavati i atrakciju - dizalo za ulaz u jamu!

Nacionalni park,Krasno
Foto: Ministarstvo zaštite okoliša
1/2
21.01.2015.
u 14:42

Centar za posjetitelje Krasno u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit projekt je koji vrijedi 31 milijun kuna

Odobreno je 29,6 milijuna kuna iz EU fondova za sufinanciranje gradnje Centra za posjetitelje Krasno u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Projekt je to koji, navodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, vrijedi 31 milijun kuna.

On će se sufinancirati u okviru Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013., što iznosi 95% njegove vrijednosti. Ostatak sredstava osigurali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, NP Sjeverni Velebit te Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Uskoro se očekuje raspisivanje javne nabave za izvođače građevinskih radova. Početak radova očekuje se sredinom ove godine, a završetak krajem 2016

- Razvojem posjetiteljske infrastrukture nacionalnih parkova i parkove prirode stvaramo preduvjete za dolazak većeg broja gostiju od čega bi zbog otvaranja novih poslovnih prilika, a time i radnih mjesta, najviše moglo profitirati lokalno stanovništvo. Naša strategija je stavljanje zaštićenih područja u funkciju održivog razvoja koji ne ugrožava prirodu i, iznimno bitno, omogućuje razvoj cijele šire regije. U naše parkove ulažemo više nego desetljećima ranije i pri tom koristimo sredstva Europske unije – izjavio je tom prigodom resorni ministar Mihael Zmajlović dok je ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Mirjana Javor istaknula da mu je cilj ''sagraditi prepoznatljiv, moderan i atraktivan centar za posjetitelje koji će privlačiti nove goste u nacionalni park i njegovu okolicu''.

U centru će se posjetiteljima prezentirati informacije o klimi, ekosustavima, vrstama, kulturnoj baštini i geološkim osobitostima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Fokus će biti na spiljama i jamama po kojima je park poznat. Gostima će se približiti proces nastanka jama i spilja, povijest njihova istraživanja, te životinje koje u njima obitavaju.

Najveća atrakcija centra bit će dočaravanje iskustva ulaska u jamu za što će se sagraditi posebno dizalo. Novi posjetiteljski centar Krasno gradit će se u skladu s energetskom učinkovitošću, a arhitektura će se slagati s krajolikom koji ga okružuje.

>>NP Sjeverni Velebit dobio europsko priznanje za izvrsnost

>>CNN o Hrvatskoj: Ove lokacije su u stvarnosti puno udobnije i nema toliko zmajeva

Komentara 3

AN
anajed
20:24 21.01.2015.

Jos da kupe hrvatsko dizalo bilo bi ok, ali kupit ce se nesto zvucnog imena , jer u hrvatskoj arhitekti biraju samo proizvode svjetskog glasa.

Avatar Zaječarac
Zaječarac
15:47 21.01.2015.

zar će biti samo dizalo ispred ulaza . A spuštala neće biti ?

Avatar StudentZG
StudentZG
16:02 21.01.2015.

Možda sam u krivu, ali objekt veličine dvije obiteljske kuće po meni ne može imati ni blizu tako visoku cijenu, ma kakvo god posebno dizalo unutra bude ugrađeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije