Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sirijski vojni izvori potvrdili

Stanovnici Rake pobunili se protiv čvrste vladavine terorističke organizacije Islamske države

borac lojalan Assadu, Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
07.03.2016.
u 15:45

Uslijed pobune, 200 pripadnika ISIL-a, domaćih boraca, napustilo je redove te zloglasne organizacije i pridružilo se masovnom narodnom pokretu.

Sirijski visoki vojni izvori potvrdili su za Večernji list kako su se stanovnici grada Rake pobunili protiv čvrste vladavine  terorističke organizacije Islamske države u tom gradu, prijestolnici kalifata, te su čak skinuli zastavu Islamske države i izvjesili sirijsku zastavu koja se nakon gotovo pet godina ponovno zavijorila u Raki.

Naš izvor navodi kako je pokret otpora u Raki, nakon teških borbi sa pripadnicima Islamske države, oslobodio  pet četvrti tog grada u kojem živi najmanje 200 tisuća ljudi. Prema informacijama kojima raspolaže sirijska režimska vojska oslobođene su četvrti Dawar Al-Sawama, Dawar Al-Dura’yah, Dawar Al-Meshlab, Bab Baghdad i Dawar Al-Barazi. Do pobune je došlo nakon represivnih mjera koje provode strani borci, posebice oni sa područja Kavkaza i Balkana, vršeći neviđeni teror nad stanovnicima toga kraja. Uslijed pobune, 200 pripadnika ISIL-a, domaćih boraca, napustilo je redove te zloglasne organizacije i pridružilo se masovnom narodnom pokretu.

Istovremeno, teroristi su blokirali izlaze iz grada, kako ne bi dozvolili jednom dijelu dezertera da pobjegnu. Stanovnici Rake nezadovoljstvo su počeli pokazivati nakon  nestašice gotovine u samoproglašenom kalifatu koja je  dovela do drastičnog smanjenja plaća. U Raki su se režijski računi, poput struje i vode, mogli platiti isključivo u dolarima, do kojih se moglo doći samo na crnom tržištu. O tome koliko su bili očajni govori i podatak da su počeli uhićivati nedužne ljude i tražiti za njih otkupnine od tisuću dolara. Isto tako, počeli su regrutirati i djecu od 13 godina koje su pripremali za samoubilačke napade. Analitičari su uvjereni da je to početak pada glavnog grada terorističke organizacije Islamske države.

>> Čelnici EU na hitnom sastanku o zatvaranju balkanske rute

Ključne riječi

Komentara 37

KR
Krasimir
15:20 07.03.2016.

russia today (rt) i vecernjem ,kao i "novosti" i jutrarnji...svima verujem, postalo je sve "russia news"....he he he koliko li ruskih "novosti" na "hrvatskim" portalima.

Avatar nekakav
nekakav
17:07 07.03.2016.

a što, smetaju vam izvori vijesti koji nisu prozapadni, tj. američki i engleski? imate nekih rezervi prema tim izvorima? a nemate nikakvih problema sa primanjem vijesti čiji su izvori zapadni mediji? zanimljivo, amerikanci 60-ih u un-u dali krivi prijevod konverzacijeije sovjetskog i korejskog aviona, koji je letio duboko u sovjetskom prostoru. sovjet ga srušio nakon nekoliko upozorenja, na koja pilot civilnog korejskog aviona nije reagirao. naravno, svijet osudio sovjete, svi mediji ih napali, da bi idućeg dana u un-u bio točan prijevod. sovjeti u pravu, ne možeš ti u 60-ima letjeti nad tuđom zemljom bez da se javiš, bez dozvole. ajd letite iznad amerike bez ikakvih informacija. srušiti će vas već tu blizu zagreba. zato, polako dječice mala. vi ste samo dječica ispranih mozgova. vi ne shvaćate da je vaša duhovna hrana filozofija laganja i obmana putem hollywooda. svi rusi su automatski kriminalci, svi ruski generali su pijani i stalno prijete svijetu atomskim oružjem. i eto, 90-ih, raspadom sssr-a smo dobili pravo lice amerike. a ta je malčice drugačija od umivene slike iz filmova. pa smo tako svjedočili nepoštivanju niti jednog dogovora sa rusima što se tiče vojnih kapaciteta u europi. pa smo doživjeli napad na irak, na temelju par slika kamiona u pustinji. jer to su bili najčvršći dokazi koje je amerika imala protiv sadama huseina. pa onda bombardiranje ostatka jugolsavije, tj. srbije. bez ikakvog legitimiteta un-a, ičega, razorena civilna infrastruktura. blebetanja o tome kako su mostovi infrastruktura koju može koristiti vojska jest smiješna. ili dalekovodi. termoelektrane. tvornica automobila. ako su onda bile legitimne mete, tako ih i danas treba tretirati. recimo, raketirana zgrada televizije. znači, novinari su legitimne mete. i prestanimo ih onda gledati kao majku tereziju, ličkog medvjeda, zaštićenog. ovo u siriji je napada zapadnih država na siriju. a sirija je prije rata bila bliže nama nego prvom susjedu. sad vam smeta ruski izvori informacija. pa ajd onda i dalje upijajte tiskovne konferencije iz bijele kuće. imate divne snimke prekrasnih odgovora na novinarska pitanaj u vezi dokaza za rušenje aviona iznad ukrajine. i mi se smijemo našim političlrima. pa tek su tamo kraljevi lapsusa!

KR
Krasimir
15:32 07.03.2016.

gdje ce ovog ljeta rusi na ljetovanje, pisu li o tome sto "novosti" i Russsia today?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije