Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova Starog grada u Krapini

Građani uznemireni: Radnici povijesne spise iz palasa bacaju u smeće

Stari grad
Foto: Alen Brodar
1/8
21.08.2014.
u 16:00

Viktorija Krleža, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina to demantira. - Osmero stručnjaka je tijekom više mjeseci pregledalo svu građu i sve vrijedno pronađeno u palasu je sačuvano. Bacaju se tek bezvrijedni papiri, tvrdi Krleža

Krapinski Stari grad, zdanje koje čuva legendu o braći Čehu, Lehu i Mehu i u kojem je u vrijeme vladanja bana Ivana Draškovića zasjedalo pet Hrvatskih sabora, dugo je vapio za obnovom. Konačno, početkom srpnja, nakon višegodišnjih i zahtjevnih priprema, započeli su 2,8 milijuna kuna vrijedni radovi na obnovi palasa Starog grada, što će u tri godine financirati Ministarstvo kulture, Grad Krapina i Krapinsko-zagorska županija. Krapinčani pozdravljaju taj projekt, jer radi se o turističkoj lokaciji koja stoji uz sam bok nalazištu pračovjeka na Hušnjakovom i ima ogroman, dosad neiskorišten potencijal. Međutim, neki od njih su nam se javili da su primijetili kako radnici prilikom radova na obnovi u kontejner bacaju hrpu papira, spisa i dokumenata.

Tisuće papira

- Bilo mi je to čudno, pa smo otišli do kontejnera i pronašli razne dokumente i papire. Možda ih je tisuću bezvrijednih, ali ako je samo jedan vrijedan, šteta bi ga bila baciti - rekao nam je Pako Vučajnk, s kojim je bila njegova sestra Teuta, ali i prijatelj Pascal Smart (41), glazbenik iz Londona.

- Ne mogu vjerovati da se takve stvari bacaju, pa to je ostavština ovog grada. Ako nema povijesnu, mora imati umjetničku i sentimentalnu vrijednost. U Engleskoj bi za to netko dobio otkaz - u nevjerici nam je govorio Smart, čija je supruga inače iz Huma na Sutli.

Viktorija Krleža, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, koje upravlja lokalitetom Starog grada, rekla nam je kako “ti neki građani” guraju nos gdje mu nije mjesto.

- Radimo lijepe i vrijedne stvari, a nema govora o nekakvom kulturocidu. Pa mjesecima smo pregledavali građu koja je bila u Starom gradu. Bilo je gore osmero stručnjaka - povjesničari umjetnosti, diplomirani knjižničari, konzervatori, kustosi i arheolozi, čak i iz Muzeja NOB-a iz Poznanovca, koji su sve pomno pregledali, sve je i snimljeno. Uzeli su ono što su smatrali važnim. Ozbiljna smo ustanova, ne bismo si dozvolili takav gaf. Sve što je gore bilo vrijedno, sačuvano je - ustvrdila je.

Uređenje oko palasa

A od onog sačuvanog, nakon što se završi obnova Starog grada, otkrio nam je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, trebao bi se napraviti stalni postav, muzej, do kojeg bi vodila šetnica, u kojem bi bila i autohtona gastro ponuda, a oko palasa bi se mogli odvijati razne predstave, koncerti, bila bi ljetna pozornica. Dokumentacija se već prikuplja.

- Razgovarali smo s Državnim uredom za upravljanjem državnom imovinom, jer zemljište na kojem je Stari grad u vlasništvu Hrvatskih šuma, ali se vodi kao livada. Tražimo da se to pokloni Gradu Krapini, kako bismo onda mogli aplicirati na natječaje da uredimo i sve oko palasa - rekao je gradonačelnik.

Komentara 1

MA
matador007
14:00 22.08.2014.

A kad to kaže ravnateljica koja je sve radove u svom stanu i vikendici prilagodila terminima kada se na učilištu nešto obnavljalo,onda ne možeš drugo nego povjerovati.Kad bi ljudi samo znali!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije