Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za šibenski most

VIDEO Šibenčani oduševili: Marširali pod prolomom oblaka, za ključnu pobjedu protiv Srba gorjelo stotine baklji

Bakljada na šibenskom mostu povodom 32. obljetnice Rujanskog rata
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/9
22.09.2023.
u 22:58

Obranom Šibenika koji je sedam dana rušen napadima iz zraka, s kopna ali i s mora, spriječena je podjela Hrvatske, odnosno odsijecanje Dalmacije od sjevera Hrvatske te pravaca prema Hercegovini

Zašto Šibenčanima toliko znači Rujanski rat, da su obilježavanje 32. obljetnice Spomendana velike pobjede i Dana hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije izveli u velikom broju unatoč oluji i prolomu oblaka koji se spustio na Šibenik, svjedoči i važnost akcije koju pamtimo kao jednu od ključnih u ratu za oslobođenje Hrvatske.

Hrvatski branitelji u rujnu 1991. porazili su daleko nadmoćnije srpske agresorske snage, predvođene ratnim zločincem Ratkom Mladićem. Bila je to prekretnica u ratu i za slobodu i jedna od najvažnijih pobjeda hrvatskih branitelja jer je bila presudan poticaj ostatku zemlje da se nastavi braniti.

Bitka za Šibenik u Domovinskom ratu počela je 16. rujna prije 32 godine, u 17.57 sati oglašavanjem znaka zračne opasnosti za grad Šibenik, a u 18.51 sati oglašena je zračna opasnost za cijelu tadašnju Općinu Šibenik.

Spriječena podjela Hrvatske, nevjerojatan otpor i obrana kraljevskog grada 

Šibenik je napadnut tenkovima, brodovima i avionima, a obranio se zahvaljujući srčanosti branitelja na Šibenskom mostu, postavljanjem topničkih bitnica na položaje oko grada te zauzimanjem vojarni JNA u Zečevu i na otoku Žirju. Tako je spriječeno presijecanje Hrvatske na dva dijela. Slabo naoružani, ali hrabri branitelji uspjeli su zaustaviti oklopljenu kolonu jugovojske koja je s mosta imala cijeli Šibenik na dlanu. 

Program obilježavanja 32. obljetnice Spomendana Rujanskog rata započeo je u 18 sati na gradskom groblju Kvanj, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa, a nastavio se komemorativnim skupom kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu. Očekivalo se da će mimohod do zgrade Županije biti otkazan, javio je ŠibenikIN, ali pješačka povorka predvođena Glazbom, Šibenskom gradskom stražom, predstavnicima ratnih postrojbi i stotinama građana marširala je po kiši, većina bez kišobrana i kabanica.

Iza 20 sati najavljena je i velika bakljada na šibenskom mostu gdje je neprijatelj zaustavljen. Bila je to prva važna pobjeda u Domovinskom ratu, pobjeda koja je uz 'oba dva', donijela hrvatskom narodu nadu i vjeru da mogu pobijediti srbočetničkog agresora i osloboditi okupirana područja.

Bila je to i jedna od ključnih pobjeda uopće u ratu za slobodnu Hrvatsku, jer obranom Šibenika koji je sedam dana rušen napadima iz zraka, s kopna ali i s mora, spriječena je podjela Hrvatske, odnosno odsijecanje Dalmacije od sjevera Hrvatske te pravaca prema Hercegovini.

Samo četiri kilometra pred Šibenikom, na Šibenskom mostu, stale su srbočetničke postrojbe Ratka Mladića, ali u herojskom i strateški važnom podvigu, obranjen je kraljevski grad Šibenik koji je bio glavni cilj napadnih djelovanja, a zbog velikog broja brodova Jugoslavenske Ratne Mornarice koje je HV preuzeo u tamošnjem remontnom brodogradilištu i time bitno promijenio situaciju na Jadranu, izvršen je napad na Skradin.

POVEZANI ČLANCI:

Iz Skradina je vodio most na lijevu stranu obale Krke i probojem u Skradin neprijateljske snage bi se povezale sa snagama koje su išle iz smjera Knin – Drniš i izbile pred sam Šibenik. Neprijatelj poduzima oklopno-pješački napad na Veliku Glavu, stratešku uzvisinu iznad Skradina. Povoljni položaji obrane, uz snažan otpor Specijalne policije PU Šibenik i pripadnika 113. brigade, zaustavljaju ovaj napad. Velika Glava tijekom cijelog rata bit će poprište stalnih sukoba unatoč primirjima, no neprijatelj nikad nije uzeo ovaj dominantni vrh. Odbijanje napada na Veliku Glavu, osim što je značio obranu Skradina, uz odbijanje napada na smjeru Knin – Drniš – Šibenik, doveo je u vrlo nepovoljnu poziciju neprijateljske snage koje su morale izvršiti proboj do Šibenika, što će biti od presudnog značaja za obranu Šibenskog mosta i samog Šibenika.

Zarobljeni brodovi bili su temelj Hrvatske ratne mornarice koja je tako i nastala te je Hrvatska imala nadzor u izlazu na more u nastavku rata. Na današnji dan 1991. godine osvojili su hrvatski branitelji vojnu luku "Kuline" u Šibeniku, s 15 ratnih brodova na vezu. Također je osvojeno remontno brodogradilište "Velimir Škorpik" s 19 brodova u raznim fazama remonta, a kontrolu nad brodogradilištem su preuzeli Šibenčani koji su u njemu bili zaposleni.

GALERIJA Obilježena obljetnica Rujanskog rata u Šibeniku

Bakljada na šibenskom mostu povodom 32. obljetnice Rujanskog rata
1/13
 

Komentara 3

BA
bacenheider
07:17 23.09.2023.

Veliko bravo za Sibencane!Tako se voli svoja Domovina,a no ko kmecavci koji stalno nesto kmece i nista im ne pase.

Avatar Stradun
Stradun
19:56 23.09.2023.

Šibenčanima čestitke. Oni su stupali ili hodali ili šetali. Marširali nisu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije