Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSPERIMENT

Grad Zagreb presudan faktor drugog kruga predsjedničkih izbora

Institut sinergije znanosti i društva
Foto: Institut sinergije znanosti i društva
1/3
12.01.2015.
u 09:10

Josipović je u Zagrebu dobio čak 51.506 glasova manje nego na prošlim izborima

Institut sinergije znanosti i društva, neprofitna i nevladina institucija sa sjedištem u Čakovcu, u povodu upravo završenih predsjedničkih izbora proveo je zanimljiv eksperiment. Prije izbora prezentirali su matematički model predviđanja izbora bez provođenja anketa, a podudarnost sa stvarnim rezultatima vrlo je velika.

– Vrlo smo zadovoljni činjenicom da je naš model promašio rezultat u 2. krugu sa samo 3 postotna boda (predviđeno 52,9%, stvarno 49,95%), što je inače uobičajena pogreška anketnih istraživanja! – poručili su iz Instituta. Model nije uključivao inozemstvo, a bez inozemnih glasova Kolinda Grabar-Kitarović ostvarila bi pobjedu sa samo 1989 glasova razlike.

Podaci pokazuju da prosječna izlaznost raste s veličinom općine ili grada te ujedno raste i udio glasova za Ivu Josipovića koji u prosjeku pobjeđuje u većim sredinama. U prosjeku je prikupio više glasova u općinama i gradovima iznad 30.000 stanovnika, no to nije bilo dovoljno za ukupnu pobjedu. Josipović je u najvećim gradovima, Rijeci, Splitu i Zagrebu, dobio manje glasova nego na prošlim izborima, a u Zagrebu je dobio čak 51.506 glasova manje.

>> Tijesna pobjeda: Bez glasova iz inozemstva razlika u korist Kolinde Grabar-Kitarović bila 
bi samo 1989 glasova

>> Kolinda Grabar-Kitarović prva hrvatska predsjednica!

Komentara 22

DU
Deleted user
09:43 12.01.2015.

Institut sinergije se ne može pomiriti s gubitkom izbora njihovog favorita

DU
Deleted user
09:40 12.01.2015.

Tko gubi ima pravo da se i ljuti, ali od toga praviti pseudoznanstvenu statisticku sarenu lazu da bi se poraz opravdao je nista drugo nego.....smijesno. Nadam se u buducnosti smanjenju broja tzv. nevladinih udruga koji se sa novcima poreznih obveznika pristrano " igraju demokratije ".

Avatar nijeminišta
nijeminišta
09:43 12.01.2015.

a ovaj tekst bi trebao biti reklama za ovu firmu koja daje krive prognoze?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije