Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRAMOTA

Grad Šibenik odgodio uređivanje ex kina Odeon

12.03.2009.
u 15:53

ŠIBENIK – Čini se da je ekonomska kriza i recesija postala alibi za štošta. Najnovija antirecesijska mjera šibenske gradske vlasti jest odgoda projekta uređivanja bivšega kina Odeon u multimedijalnu dvoranu prije svega namijenjenu za mlade. Zanimljivo je da oni na kojima svijet ostaje nisu iznenađeni najnovijim potezom čelnih ljudi grada, ali ih srdi nezainteresiranost za probleme s kojima se bore godinama.

– To se i moglo očekivati, najlakše je štedjeti na mladima, kao da su nam nešto dali u posljednjih deset godina. Nemamo ništa i na to smo se, na žalost, već naviknuli. Sve što možemo jest žaliti se jedni drugima u školi i na ulici – kazao je Franko Nakić (18), učenik srednje Medicinske škole u Šibeniku.

Izgubili prostor
Da je sve krenulo nizbrdo, govori i nedavno gašenje “Crtaone” pri šibenskoj Gimnaziji Antuna Vrančića, jedinoga prostora u kojemu su mladi posljednjih godina mogli besplatno svirati uživo.

– Žalosno je što vlasti recesijom plaše ljude, život je ionako težak. Mi smo osuđeni na deset kafića u kojima sviraju narodnjaci ili neka druga uglavnom dosadna muzika... I koliko god govorili i tražili, nitko nas ne doživljava, mi smo za vlast “pubertetlije koje imaju problema s hormonima”. A odgoda uređivanja bivšeg kina? To je samo izlika, punjenje tuđih džepova. Da gradske vlasti žele pomoći mladima, one bi to i napravile. Ima puno praznih i neiskorištenih prostora što zjape prazni – dodale su srednjoškolke Aida Gulin (17) i Ela Bračić (18).

I dok su mladi prepušteni ulici, iz šibenske gradske uprave stižu samo dobre vijesti.

– Grad je i ove godine iz proračuna izdvojio novac za gotovo 50 različitih što kulturnih što sportskih udruga, gradimo otvoreni bazen u Crnici, naravno, namijenjen je mladima, na ljeto organiziramo otvoreno kino ispred OŠ Fausta Vrančića... – kazala je Živana Podrug, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Šibenika.

Drugi prioriteti
– Usto, nije se odustalo od uređivanja bivšega kina Odeon, samo je projekt odgođen za drugi dio godine, a onda će se vidjeti što dalje. Projekt već imamo. Na žalost, sva sredstva moramo preusmjeriti u važne kapitalne projekte. Gradi se kanalizacija, cijeli grad je raskopan i to nam je sada prioritet – dodala je Živana Podrug.

Razočarani višegodišnjim obećanjima gradske vlasti, mladi, njih oko 1300, stvorili su i grupu na facebooku “Kino Odeon prostor za mlade” u kojoj poručuju: “Ne dajmo da kino Odeon postane “Ode on!”


Srednjoškolci ostali bez 'Crtaone', a Dražen Petrović bez muzeja i parka

– Informirani smo o problemu zatvaranja “Crtaone” u šibenskoj Gimnaziji te o problemima mladih u gradu. Već pregovaramo o tomu da se nađe zamjenski prostor u kojemu bi srednjoškolci mogli održavati svoje koncerte i druge programe. Osim toga, ponavljam, utemeljen je savjet mladih koji će već idući tjedan prezentirati svoj plan i program te pokazati da Grad ipak pomaže – kazala je Živana Podrug, pročelnica Upravnoga odjela za društvene djelatnosti. Podsjetimo, u prostoru bivšeg kina Odeon, osim multimedijalne dvorane trebao je biti otvoren i muzej velikana košarke Dražena Petrovića. Naime, sramotno je da taj rođeni Šibenčanin zbog nedostatka novca nije dobio već godinama obećani spomen-park. – Dražen je u Kući slavnih, ali nema muzej u rodnome gradu. Sramota! – komentirala je Marina Krtalić (18). Hoće li bivše kino Odeon dobiti konačnu namjenu ili će to biti još jedno prazno predizborno obećanje gradske vlasti, pokazat će vrijeme jer upravo je taj isti prostor, po obećanjima gradskih čelnika otprije godinu dana, trebao postati kino, diskoklub, kongresna dvorana..., a ostao je prazno skladište. (am)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije