Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za javni prijevoz

Grad bicikala od Europe dobio dva milijuna kuna

'25.03.2012., Koprivnica - Posljednjeg dana Koprivnickog klimatskog tjedna odrzana je biciklijada.  Photo: Marijan Susenj'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
11.01.2013.
u 12:00

U svakome trenutku znat će se tko je posudio bicikl i gdje se on nalazi, kao što je to drugdje u Europi

Deset godina od prvog pokušaja koprivničke uprave da uvede besplatni javni prijevoz biciklima ta bi se ideja napokon trebala ostvariti. Europska unija za taj projekt Koprivnici je odobrila gotovo dva milijuna kuna.

Prethodni pokušaji propali su zbog toga što bi bicikli osigurani donacijama nakon nekoliko dana bili - pokradeni. Sada se uvodi sustav zaštite kakav postoji u brojnim europskim gradovima.

Međunarodni natječaj

- Korisnici bicikala registrirat će se putem kartica, a zahvaljujući posebnom sustavu, u svakome će se trenutku znati gdje je koje prometalo i tko ga je posudio - kazala je Helena Hećimović, savjetnica gradonačelnice.

Stvar bi, prema njezinoj najavi, trebala profunkcionirati za godinu dana - potrebno je provesti međunarodni javni natječaj za nabavu bicikala i prateće opreme. Unutar dvije godine korištenje bicikala bit će potpuno besplatno, a tada će gradska uprava biti pred odlukom treba li uvesti kakvu naknadu.

H. Hećimović dodaje kako će gradski bicikli izgledom biti prepoznatljivi, a dodatnu zaštitu od mogućih krađa trebalo bi spriječiti to što njegovi dijelovi neće biti kompatibilni s drugim biciklima.

Mađarski partneri

Europski novac za uvođenje javnog prijevoza Koprivnica je dobila ne samo zato što već na tome polju ima višegodišnjeg iskustva, nego i stoga što je ušla u partnerstvo s mađarskim turističkim gradom Hevizom, koji će paralelno pokrenuti istovrsni projekt.

Ugovor o partnerstvu danas će, kako je najavljeno, potpisati koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak i Hevizov gradonačelnik Gabor Papp.

Dva će grada podijeliti nešto više od pola milijuna eura. Projekt će službeno u realizaciju ući 1. ožujka ove godine.

Ključne riječi

Komentara 3

BR
Brankoz
12:21 11.01.2013.

Odlično, kao i nekoliko puta prije Koprivnica vodi u HR. Hvala gospđi Hečimović!

GL
glaskc
12:24 11.01.2013.

Teta Helena se opet bavi glupostima kao i obično, a najžalosnije je da to plaćaju građani Koprivnice.

Avatar mate112
mate112
13:21 11.01.2013.

po čemu vodi? po nezaposlenosti? opet će te bicikle cigani prodavat u staro željezno. cigani koji dobivaju ogromne naknade od države, dok će naši ljudi i dalje kopat po kontejnerima. kakva je to županija i grad dok ja žitelj Koprivnice već 10god putujem na posao u drugu županiju jer ga u ovoj nema.. Posao.hr sve govori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije