Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer na razgovor pozvao više kandidata

Gotovinin vojnik u igri za šefa SOA-e

19.03.2016., Zagreb - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic susrela se u centru grada s predsjednikom Vlade Tihomirom Oreskovicem te su u drustvu supruznika popili kavu na terasi kafica.
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
19.03.2016.
u 22:00

Markić je bio na istaknutoj poziciji i u vrijeme bivših ravnatelja SOA-e Karamarka i Buljevića.

Daniel Markić, sada šef za međunarodnu suradnju Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), jedan je od kandidata za novog ravnatelja SOA-e. Još nije, saznaje se, razgovarao s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Markić je bio na istaknutoj poziciji, zadužen za međunarodne veze, i u vrijeme bivših ravnatelja SOA-e Tomislava Karamarka i Josipa Buljevića.

Za Pantovčak nije kandidat

U Domovinskom ratu ratovao je kao “Gotovinin vojnik” i oni su se tada dobro upoznali, naravno i zbog tzv. frankofonske veze. Obojica su, naime, i francuski državljani. Saznaje se kako Gotovina ima jako dobro mišljenje o profesionalizmu, stručnosti i doprinosu Daniela Markića. O tome su čuli i u Banskim dvorima, a premijeru je imponiralo što Gotovina cijeni Markića, saznaje se iz Vladinih krugova.

Problem je što u HDZ-u za Markića, navodno, “ne žele ni čuti”, očito smatrajući kako Markić dolazi iz uskog kruga i kabineta Dragana Lozančića te drže da je i Markić ustvari Lozančićev izbor. Prije tjedan dana, u fazi “spuštanja tenzija” između Oreškovića i prvog potpredsjednika Vlade RH Tomislava Karamarka, zaključeno je da Karamarko ima pravo “uživati” svoje prinadležnosti kao član Vlade kojem je sektor nacionalna sigurnost i tajne službe te je bilo rečeno da će Karamarko predlagati kandidate za novog ravnatelja SOA-e, a onda će Orešković izabrati. Čini se da, međutim, Markić nije dio tog “paketa”, dakle nije kandidat kojeg bi predložio Karamarko. Ni na Pantovčaku Markića još ne doživljavaju kao kandidata, službeno o tome ništa ne znaju, niti im je stigao eventualni takav prijedlog koji bi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović supotpisala. Osim toga, na Pantovčaku očekuju da će prvo doći supotpisano razrješenje aktualnog ravnatelja SOA-e Lozančića, a potom će predsjednica razmotriti ime kandidata za novog ravnatelja.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas na središnjem zagrebačkom trgu, kamo je došla na obilježavanje Dana narcisa, izjavila da se s premijerom Tihomirom Oreškovićem nije dogovorila o imenu novog ravnatelja.

Orešković se i dalje ne žuri

– Ovo je pitanje koje svakako treba riješiti jer mislim da se previše odugovlači. Ne razumijem ni poziciju gospodina Lozančića koji ustraje biti na tom mjestu, nakon što mu je jedna od osoba koja mu prema zakonu daju smjernice za rad rekla da ne uživa povjerenje – kazala je predsjednica. 

– Naći ću se s nekoliko kandidata, neću sada spominjati koji su to, i u pravo ću vrijeme predstaviti kandidata predsjednici i onda ćemo zajedno odlučiti – rekao je premijer Orešković koji je na Trg bana Jelačića došao nešto kasnije od predsjednice.

>> Grabar-Kitarović od Oreškovića očekuje odluku o Lozančiću 

>> Karamarko ima dva kandidata za šefa SOA-e

Komentara 115

SA
Sabomerzel
05:52 20.03.2016.

Danijelu Trbović obvezno stavite javno se hvalila Gotovinu bi prokazala i zela dolare. Riješimo i taj problem.

HL
HV_LAKI102
01:11 20.03.2016.

Svakako da je Karamarko naj relevantnija persona po ovom pitanju i njegova mora biti zadnja,naravno, ako zelimo drzavu mjenjati na bolje.To sto je Markic Gotovinin vojnik je za pozdravit ali nesmijemo zanemariti ni to da je Gotovinin veliki prijatelj i SDP-ov ministar Kotromanovic.Nazalost zadnju rijec ima Oreskovic koji navodno nesto zna o ekonomiji a koji nema pojma o politici i zbog cijeg neznanja cemo naj vjerojatnije na nove izbore...tu je jos i Most koji nikako da pode korektno suradivati sa Domoljubnom koalicijom.Neprestano se oni tuzekaju kako su ugrozeni,samo su oni posteni a svi ostali lopovi,zelja im je da na kraju mandata ove vlade izadu veci od HDZ a jadnici neznaju da ce biti jos manji ako nastave spletkariti i zajebavati napaceni hrvatski narod.Uhvatite se posla i krenite vec jednom sa radom ako ste sposobni,od psihologije i demagogije se nezivi.Hocemo rezultate i samo rezultate!

SE
sekta
22:41 19.03.2016.

Na poziciji operativca tajne službe Markić je dočekao 2005. i aktivno sudjelovao u lov na svog nekadašnjeg zapovjednika Antu Gotovinu. Većina bivših prijatelja tad mu se prestala javljati iskazujući prezir zbog činjenice da lovi nekadašnjeg zapovjednika i heroja nacije. Vijestest o uhićenju generala Gotovine na Tenerefima 7. prosinca 2005. Markić je doznao u Zračnoj luci Zagreb. Upućeni kažu da je zbog uspjeha akcije otvoren šampanjac. - maxportal

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije