Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jalovi pregovori

Gotovinin branitelj Vladin pravni savjetnik za slučaj MOL

Luka Mišetić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
02.11.2013.
u 18:00

Vlada je krenula u akciju kad je mađarska strana pokrenula proceduru koja bi mogla dovesti do arbitraže u Švicarskoj

Luka Mišetić, dugogodišnji odvjetnik hrvatskog generala Ante Gotovine, postao je posebni pravni savjetnik hrvatske Vlade u mogućem pravnom sporu između Vlade RH i mađarskog MOL-a. Računa se, naime, da bi jalovi pregovori hrvatske strane s Mađarima o korigiranju spornih dijelova dioničarskog ugovora za Inu na kraju ipak mogli završiti međunarodnom arbitražom pred mjerodavnom institucijom u Ženevi. Mišetića je angažirala ugledna američka odvjetničko-lobistička tvrtka Patton Boggs (PB), a u SAD-u slovi za vještog parničara. Tvrtka ima sjedište u Washingtonu, a obavila je već niz poslova za klijente iz Hrvatske. Svojedobno je, primjerice, zastupala Plivu u aferi Baxter zbog smrti pacijenata na dijalizi u RH. No, Patton Boggs Hrvatska je angažirala i tijekom žalbenog postupka u suđenju generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na Haaškom sudu. Tada je ta odvjetničko-lobistička tvrtka lobirala da Hrvatska dobije stratus prijatelja Suda. RH taj status nije dobila, no žalbeni je postupak završen na zadovoljstvo svih u RH.

Da je tako, potvrđuje i angažman Luke Mišetića, koji potvrđuje za Večernji list da je prije nekoliko tjedana bio u Ministarstvu gospodarstva u Zagrebu te da je ugovor s američkom tvrtkom, koja je i njega angažirala, sklopljen.

– Ja sam jedan od odvjetnika koji zastupaju Vladu RH, stranka mi je RH, ali nemam ugovor s Vladom, nego s Patton Boggsom – kaže Mišetić. Precizira da je PB dobio natječaj za pravno savjetovanje.

Hrvatska Vlada bila je raspisala i natječaj za poslovno savjetovanje, odnosno financijsko savjetovanje, a tu se natječe i poznati američki J. P. Morgan. U cijelu akciju Vlada je krenula s obzirom na to da je mađarska strana pokrenula proceduru koja bi mogla dovesti do arbitraže u Švicarskoj. Mađari su, naime, također angažirali poznatu američku odvjetničku tvrtku. Od Luke Mišetića i PB-a Vlada RH očekuje da ih savjetuje i pripremi za eventualnu hrvatsku tužbu protiv MOL-a pred arbitražnim sudom u Ženevi te da pripremi i hrvatsku obranu od MOL-ove tužbe pred istim sudom u Ženevi. Pregovori hrvatske i mađarske strane trenutačno su u prekidu pa je moguće da će doći do arbitražnog postupka, a Hrvatska mora biti spremna i za tu varijantu.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
19:04 02.11.2013.

Dobro se je ugnijezdio kod režima kao i klijent, uostalom.

LH
liberta horvat
19:37 02.11.2013.

Gle paradoksa unajmili ga KUKURIKAVCI a plaćat će ga HDZ, kako oni tvrde zločinačka organizacija. Ovima ne ginu prijevremeni izbori.

Avatar johnny_depps_friend
johnny_depps_friend
19:02 02.11.2013.

Jeftin je, isplati se, na Gotovini je od države zaradio za 50 života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije