Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Španjolski list ABC objavio razgovor s agentima koji su uhitili generala

Gotovina: Nikada se nisam krio u samostanu

hrv-gotovina-txt.jpg
import
18.12.2005.
u 22:55

– Uhićeni ste. Ante Gotovina?
– Da.
– Uhićeni ste.
Te su riječi, izgovorene na engleskom, razmijenili pripadnik posebnog odjela španjolske policije i general Ante Gotovina za uhićenja u hotelu na Tenerifeu, piše madridski dnevnik ABC.

Nije bio iznenađen
Tek se kasnije, prema videosnimkama, moglo pretpostaviti da je španjolski agent pod jaknom skrivao oružje. Gotovina nije bio iznenađen. Kao da je očekivao dolazak policije, svjedočio je španjolski agent.
– Kako kaže jedan od optuženih koji već spava u Haagu, “život bjegunca umara iako si heroj u svojoj zemlji” – dodao je agent.
Prilikom leta s Tenerifea u Madrid Gotovina je bio “hladan, elegantan i proračunat”, kazao je jedan od specijalaca koji su ga pratili.
– Pitao je samo jedno: što će mu se dogoditi. Sjedio sam do njega u zrakoplovu.  Kako je bio smiren, nismo mu stavili lisičine. Neprestano je ponavljao je kako iza uhićenja stoje politički motivi – nastavio je agent.
Gotovina se ne smatra ratnim zločincem. Argument mu je bio taj da u ratu i na okupiranom području nitko ne može kontrolirati vojsku od 80.000 ljudi, objasnio je Španjolac.

Policajci mu vjerovali
 General je španjolskoj policiji odlučno zanijekao da se ikada skrivao u franjevačkom samostanu, kako je tvrdila haaška tužiteljica Carla del Ponte. Pripadnici policije vjerovali su mu, piše list ABC. – Vrlo je religiozna osoba i ne bi kompromitirao Crkvu za svog 'političkog’ bijega – prenosi madridski list zaključak policijskog agenta.


Pomoć generalu iz Okruga

Općinski vijećnici Okruga, na Čiovu, odlučili su iz proračuna izdvojiti 300.000 kuna za pomoć djeci i supruzi generala Gotovine. U obrazloženju su naveli da je obitelj protekle četiri godine bila u nezavidnom financijskom položaju, a Okrug, gdje je na vlasti koalicija HDZ - HSP, i ubuduće će pomagati generalovoj obitelji kada to bude potrebno. Inače, općinski proračun za slijedeću godinu iznosit će 23 milijuna kuna, što je 16 posto više nego ove godine. (L. E.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije