Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goranko Fižulić

'Ako nova Vlada ne stabilizira proračun, umiješat će se Bruxelles'

Goranko Fižulić
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL
18.01.2016.
u 11:15

Ako RH uspije stabilizirati proračun do 2017., onda trenutna vlada ima neke šanse da svoj posao nastavi, smatra bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić

– Ako RH uspije stabilizirati proračun do 2017., onda trenutna vlada ima neke šanse da svoj posao nastavi. Ako to ne uspije, onda nam slijedi nešto što se dogodilo u Italiji s Montijevom vladom ili Grčkoj s Papademosovom vladom gdje će nam Bruxelles doslovce morati instalirati tehničku vladu koja će imati podršku svih stranaka u parlamentu i koja će imati jedan jedini zadatak, a to je da stabilizira proračun – rekao je u emisiji Novi dan na N1 televiziji bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić.

Komentirao je i sastanak svjetskih stručnjaka u Kitzbühelu na kojem je sudjelovao i mandatar Tihomir Orešković.

– Poruke iz Kitzbühela se mogu iščitavati na tezi da unutar vladajuće koalicije postoje različita razmišljanja kako smanjiti deficit i uravnotežiti proračun. Gospodin Lovrinović i Orešković ne zagovaraju iste stavove. Njegova pozicija u vladi je ključna. Financijski sektor ga ne želi, ali on je jedan od ključnih ljudi Mosta. Što se tiče mirovinskih fondova, Orešković je rekao da bi mirovinski fondovi trebali ulagati u strateške projekte. Ta društva koja upravljaju mirovinskim fondovima odgovaraju i za povrat kapitala i nije dobro da se u to miješa vlada i budući premijer. Većina tog kapitala je ionako posuđena državi – smatra Fižulić.

Kaže kako se ništa nije promijenilo nakon tog sastanka.

– Imate konstantan pad prinosa na državne obveznice. Nikakve trenutne mjere koje bi prepolovile državni deficit ne bi na to utjecale. Ne znamo hoće li se vlada nastaviti zaduživati u inozemstvu. Opet će cijena duga biti potvrđena na tržištu. Nije to dogovorna ekonomija. Različiti investitori kupuju različite obveznice. To sve skupa nema nikakve veze s ikakvim dogovorima i uvjeravanjima. To ne znači da ćete dobiti bolji rejting. Hrvatska politika isto ovisi o svjetskim kretanjima. Mi ne znamo hoće li svijet opet u ovoj godini zaroniti u recesiju – komentirao je bivši ministar. 

>> Moramo otvoriti vrata svima koji žele doći u Hrvatsku 

Komentara 13

ER
Erazmo
11:47 18.01.2016.

Strašno je da ovaj lik koji je svugdje poslovno propao dijeli savjete!!! Kakvo je ovo novinarstvo???

DD
ddh
11:32 18.01.2016.

Interesantno je, tko sve jednom briljantnom manageru Oreskovicu ne daje savjete. Fizulic koji je propao i kao poslovni covjek i kao manager nemre nikome soliti pamet, osim komunistickim medijima koji ga uprezu u svoju hajku protiv novog premijera.

MA
Malenkost
11:40 18.01.2016.

Ovaj!! i bas on!! daje savjete!! umjesto da se sakrije od javnosti!!. HR je Puna namjestenih Diploma i promocija, nema tu "Elite ili Intelektualaca". Sve je poteko iz SFRJ i KP JU. Same Filije od bivsih komunista. Kako su Jugu unistili tako ce sad i novonastale Drzave. Pogledaj taj jad na podrucju bivse JU. Sve sami smrad od politicara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije