Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugrožen kredibilitet

GONG traži skidanje oznake tajnosti ugovora o javnoj nabavi

Vlada (1)
Patrik Macek/Pixsell
25.01.2012.
u 13:19

GONG traži izmjenu Zakona o pravu na pristup informacijama i Zakona o tajnosti podataka koji nisu usklađeni s Ustavom

Nova Vlada mora skinuti oznaku tajnosti i objaviti sve sporne ugovore i njihove dodatke vezane uz nabavu proizvoda i usluga ministarstava i ostalih državnih tijela kako ne bi ugrozila svoj kredibilitet i kako bi ispoštovala dosadašnju sudsku praksu, priopćio je GONG.

Neobjavljivanjem podataka Vlada bi ugrozila svoj kredibilitet u borbi protiv korupcije prema hrvatskoj javnosti i monitoringu EU, ali i u globalnoj inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast, poručuje GONG.

Smatraju kako bi bilo apsurdno da aktualna Vlada inzistira na odbijanju skidanja oznake tajnosti s ugovora kojeg je prethodna Vlada, preciznije Ministarstvo pravosuđa, potpisalo s američkom lobističkom i odvjetničkom tvrtkom, dok se istodobno taj ugovor objavljuje na internetskim stranicama američkog ministarstva pravosuđa.

GONG traži izmjenu Zakona o pravu na pristup informacijama i Zakona o tajnosti podataka koji nisu usklađeni s Ustavom u pogledu provođenja testa javnog interesa i klasificiranja dokumenata.

Komentara 10

DU
Deleted user
15:07 25.01.2012.

No problem! Ak\' Vlada ne bu znala, nek\' pita Mesića kako se prodaju dokumenti s klasifikacijom državne i vojne tajne!

LU
luksa
16:34 25.01.2012.

Naš dragi GONG zanima samo Gotovina i Hag, a uopće ih nije briga da je u toku sudski proces protiv potpredsjednika hrvatske vlade g.Čačića koji vodi javni tužitelj Mađarske države koja je vlasnik kompanije MOL. A MOL kao što je poznato trenutno je u akciji neprijateljskog preuzimanja natpolovičnog dijela vlasništva u INI, kompaniji u vlasništvu države kojoj je g.Čačić podpredsjednik. Jednom riječi osim što ovo nije etički, neviđeno je u međunarodnim relacijama, i veliki je sukob interesa na štetu hrvatskih građana. Da li će mađarska država iskoristiti situaciju i izvršiti pritisak na hrvatskog podpredsjednika vlade da ostvari svoje ciljeve u INI? To je pitanje za GONG a ne neke marginalije.

LA
lanica
13:34 25.01.2012.

da vidimo kako će se vlada sad nositi s ovim zahtjevima gonga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije