Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica

Godinu od likvidacije bin Ladena, od Al-Qa’ide ostao je samo brend

\'FILE - This is an undated photo of al-Qaida chief Osama bin Laden. Bin Laden issued a new audio message claiming responsibility for the Christmas day bombing attempt in Detroit and vowed further att
Arhiva VL
01.05.2012.
u 22:00

- 
Al-Qa’ida se svodi na male ćelije koje više ne mogu u velike akcije - tvrdi analitičar Zoran Grgić.

Prije točno godinu dana američki specijalci smaknuli su u Abbotabadu Osamu bin Ladena, a cijela se teroristička organizacija do danas urušila kao kula od karata. Al-Qa’ida postoji danas samo kao teroristički brend, no njezina stvarna snaga daleko je od razine na kojoj je bila prije desetak godina kada su se njezini članovi avionima zalijetali u nebodere Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku ili kada su Al-Qa’idine postrojbe vodile žestoke borbe po Afganistanu.

Mogući su mali napadi

– Gotovo cjelokupno vodstvo Al-Qa’ide uklonjeno je, organizacija se raspala. Ostali su bez kurira, bez operativaca, a nekada moćna teroristička skupina sada se svodi na male, pojedinačne ćelije koje ne mogu izvesti ozbiljniju akciju na globalnoj sceni. Al-Qa’ida može danas organizirati pojedinačni napad u nekom od gradova, može ubiti nekoliko ljudi, ali za velike akcije, poput rušenja Blizanaca, više nemaju nikakve snage – kaže Zoran Grgić, jedan od vodećih obavještajnih i protuterorističkih analitičara Hrvatske. Metak koji je prije godinu dana okončao život najtraženijeg terorističkog vođe na svijetu okončao je i eru terorizma u kojoj je jedna organizacija mogla “drmati” svijetom.

Novi igrači na sceni

Istini za volju, uništenje Al-Qa’ide bio je dugotrajan proces jer je prije samog Bin Ladena pobijen cijeli srednji i visoki zapovjedni te organizacijski kadar te terorističke organizacije. Eliminacija Osame bin Ladena samo je spektakularan završetak uništenja Al-Qa’ide koja je već bila tigar od papira.

– Islamisti su svjesni da Bin Ladenova mreža više ne postoji pa su njezino mjesto pokušali zauzeti novi igrači. Reinkarniralo se i Muslimansko bratstvo koje je postojalo još iz kolonijalnog doba, no ono ni približno nije snažno poput Al-Qa’ide u njezinim najboljim danima – kaže Grgić. Naravno, i dalje postoje ekstremisti, no generalno gledano, svijet je danas puno sigurniji, a rat protiv terora, koji je počeo Bush a nastavio Obama, dao je rezultate.

– Sada se rađa državno sponzorirani terorizam u zemljama poput Sjeverne Koreje ili Sudana, no ni on neće biti duga vijeka – kaže Grgić.

Komentara 7

RO
rowokopach
23:13 01.05.2012.

hoax.

AN
anaMsicjar
23:19 01.05.2012.

Osama Bin Laden:“ Ja nisam bio ukljucen u 9/11 napade u USA,niti sam ja znao za te napade.Postoji vlada unutar vlade u Sjedinjenim Americkim Drzavama.USA bi morale naci pocinitelje tih napada unutar svoje drzave; to su ljudi koji nastoje ovo stoljece naciniti stoljecem rata izmedju Islama i Krscanstva.Treba priupitati tu tajnu vladu tko je pocinio napade.Americki sustav je pod potpunom kontrolom Zidova ciji je prioritet Izrael a ne Amerika”

Avatar madcap
madcap
22:10 01.05.2012.

Obama ih je rastavio na proste faktore. Potpuno je eliminirao sluge bivše vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije