Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska 1980. - 1990.
Povratak na članak

Godine uoči raspada Jugoslavije: Politički proces protiv Vlade Gotovca (2)

Nedužan čovjek brani se ponavljanjem istine, a moja je obrana čin slobode, rekao je Gotovac u glasovitom govoru na sudu 1981.

Komentari 13

Avatar vh1
vh1
18:41 22.07.2014.

Vlado Gotovac je moralna vertikala suvremene Hrvatske povijesti. Tito i komunisti su ga proganjali i zatvarali, a Tuđman i HDZ su ga isprebijali ne mrtvo ime.

VL
Avatar MDubović
MDubović
12:55 23.07.2014.

Vlado Gotovac je za mene bio pravi čovjek, moralan i pošten. S njim je u grob otišlo i pravo slobodarstvo u Hrvatskoj. On bi se zasigurno protivio ovom ideološkom neoliberalizmu da je živ. Međutim, Gotovac je, iako antitotalitarist i istinski demokrat, bio okružen ljudima kao što su braća Goldstein, a koji su više puta javno žalili za Titom i Jugoslavijom. Tu je bio i Budiša koji je bio komunistički omladinac. Tako da je Gotovac bio dobar čovjek, ali opet okružen starom gardom.

VL
Avatar MDubović
MDubović
22:55 22.07.2014.

Titova Jugoslavija uzima se kao primjer zemlje koja je tijekom njegove vladavine imala mir između naroda. To je false flag. Prvi neredi izbili su još za vrijeme Titova života. Godine 1947. skupina hrvatskih emigranata, nacionalista na čelu s Božidarom Kavranom dolazi u Jugoslaviju s ciljem podizanja ustanka i oslobođenja Hrvatske. Ustanak biva brutalno ugušen od strane jugoslavenske vojske. Godine 1968. godine došlo je do sukoba između Srba i Albanaca na Kosovu. Albanci su htjeli Kosovo kao republiku dok se Beograd tome oštro protivio. Tito je valjda dao nekakva jamstva jednima i drugima i situacija se dolje do njegove smrti smiruje smiruje. U međuvremenu dolazi do hrvatskog proljeća krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih. Liberalno krilo KPH na čelu sa Savkom i Tripalom želi reformu jugoslavenske federacije, veću slobodu političku i gospodarsku slobodu republika, manje slijevanja novca u Beograd, dopuštanje privatnoga vlasništva i poduzetništva. Hrvatsko proljeće biva slomljeno 1971. godine. Godinu dana kasnije, 1972., u Bugojnu je ugušen ustanak Bugojanske skupine predvođene nacionalistima sa sličnim ciljevima kao i ona 1947. I ovaj je pokušaj bio ugušen. Nakon Titove smrti, 1981. godine opet se javljaju problemi između Srba i Albanaca na Kosovu. Godine 1983. traje suđenje Aliji Izetbegoviću i njegovoj skupini za širenje islamizma u BiH. Zatim slijedi srpski Memorandum SANU-a iz 1985. godine. Sve to znamo kako puca po šavovima konačno 1991. godine.

VL
GU
guc
13:59 23.07.2014.

Svaka cast gospodinu Gotovcu.Bio je slobodar,retorik i pjesnik.No bio je jedno vrijeme i clan Saveza komunista,sto ne znaci da nije bio veliki Hrvat.Takvih Hrvata bilo je mnogo i oni su stvarali ovu Lijepu nasu.Jedan od njih je bio i Drr Tudman.Jedan od najvecih sinova hrvatskog naroda,a mozda i najveci.

VL
Avatar MDubović
MDubović
12:48 23.07.2014.

Olrajt Pa ne bih se složio. Komunisti su se 90-ih organizirali i inkorporirali u sve veće stranke (HDZ, SDP, HSLS, HNS, HSS, IDS). Nisu se inkorporirali samo u Paragin HSP. Tako da govoriti o SDP-u kao o nekakvom neokomunističkom bastionu,nu, a istovremeno se diviti npr. HDZ-u - djeluje zbilja presmiješno.

VL
OL
olrajt
10:30 23.07.2014.

KPJ i KPH a kasnije SKJ i SKH bile su zločinačke organizacije , a sljednica tih partija je SDP.

VL
KA
kafka
20:06 22.07.2014.

Žalosno je da nije imao značajniju ulogu u društveno-političkom životu današnje Hrvatske. Žalosno da građani nisu dovoljno prepoznali njegove kvalitete. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Očito se nije uklapao u interese udbaške kaste koje su preuzimali vođenje Hrvatske.

VL
Avatar MDubović
MDubović
23:04 22.07.2014.

Hrvatska emigracija nije bila jedinstvena za vrijeme SFRJ. Bila je podijeljena u tri tabora. Prvi tabor bio je za vraćanje Nezavisne Države Hrvatske u punim granicama i na čelu s ustaškim pokretom Ante Pavelića. Drugi tabor hrvatskih emigranata se protivi komunističkom režimu, ali ne želi raspad Jugoslavije, nego njezino preuređenje u liberalno-demokratsku i kapitalističku državu. Ovaj drugi tabor imao je punu podršku SAD-a i Velike Britanije. Treći tabor želi hrvatsku državu koja će se ostvariti samo pomirbom i nekakvim konsenzusom "crvenih" i "crnih".

VL
M3
Miške 3
15:41 23.07.2014.

Sve su to nezadovoljni karijeristički , kamenjari- buntovnici radi bunta. Potomci hajduka i hajdučije. Tako je Gotovac lijepo govorio, ali je sijevao očima kao luđak. Tko bi ga onda birao.

VL
OB
Objektivno...
23:14 22.07.2014.

Pred kraj života je previše vjerovao Makedoncu & Ustavki

VL
19
1995josip
23:44 22.07.2014.

Promatrao sam njegovo ponašanje u politici i nisam bio oduševljen njegovim manijakalnim istupima kada bi izgubio na izborima , bio je jako arogantan i samo on i nitko drugi ! Budiša je za njega bio gospodin .

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.