Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenija

Glas za Pahora bio je glas za Janšu, velik udio birača desnice

'Former prime minister Borut Pahor celebrates his victory with supporters after the unofficial results were announced in the second round of Presidential elections in Ljubljana December 2, 2012. REUTE
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.12.2012.
u 22:00

Pobuna: Dok se prosvjedi šire, oporba poziva na prijevremene parlamentatrne izbore

 

Dan nakon što je Borut Pahor ponovno na vlasti, uvjerljivo osvojivši položaj predsjednika države, u Sloveniji su prosvjedi ponovno prva vijest na svim portalima, izbori su već pali u drugi plan. Jer, prosvjednici ne odustaju, prosvjedi idu dalje, od grada do grada, pa će prosinac biti vruć za slovenske političare.

Bit će nam lakše

Zato će, kaže bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, možda i novom predsjedniku biti teže skrenuti pažnju na pitanje ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma. Ali, Jadranka Kosor je uvjerena – s Pahorom će biti lakše i jednostavnije razgovarati.

– Pahor je to već pokazao u izbornoj kampanji kad je rekao da ne bi bilo dobro da Slovenija bude posljednja država koja je ratificirala hrvatski sporazum – kaže bivša premijerka te dodaje kako Pahor ističe da jako dobro razumije koliko je to važno pitanje za Hrvatsku. Nekadašnji premijeri dviju susjednih država, Kosor i Pahor sklopili su prijateljstvo pa su se čuli i nakon pobjede. Bivša je premijerka uvjerena da će sad biti lakše u odnosima Zagreba i Ljubljane.

– Pahor je dobar i s premijerom Zoranom Milanovićem, iz iste su političke grupacije, a dobar je i s predsjednikom Ivom Josipovićem – kaže Jadranka Kosor.

Predsjednik Josipović kaže kako se čuo s Pahorom, malo su porazgovarali, ali ne i o ratifikaciji. Na pitanje kako komentira to što se u Hrvatskoj Pahor doživljava kao hrvatski prijatelj, predsjednik kaže da tako valja gledati cijelu Sloveniju, kao na prijateljsku državu, te kako očekuje da će ratifikacija biti provedena.

– Vjerujem da je u interesu obiju država da se nađe rješenje prihvatljivo za obje strane i da će to uskoro biti riješeno – kaže predsjednik Josipović.

Hoće li tako i biti, pokazat će se vrlo brzo, iako u Sloveniji analitičari Pahorovu pobjedu doživljavaju zapravo kao pobjedu Janeza Janše, pa čak upućuju na to da je među onima koji su glasali za Pahora velik udio birača desnice!

– Glas za Pahora bio je zaista glas za Janšu, Pahora su podržali Janšini birači. Pokazalo se to već na svečanosti u Cankarjevu domu. Prvo je, kako je to običaj, govorio Danilo Türk kao gubitnik, onda je pobjednički govor održao Borut Pahor i, umjesto da tu bude kraj, na pozornicu se popeo Janez Janša i najavio i političke reforme u državi. Sad svi govore o tome što to znači, pitanje je i tko je dopustio da premijer tako nastupi kao da on daje mandat predsjedniku, a Pahorova pobjeda pala je u drugi plan – kaže prof. dr. Vladimir Miheljak s Filozofskog fakulteta u Ljubljani, čest analitičar političkih prilika u deželi.

A Janša, podsjetimo, dosad nije pokazivao previše dobrosusjedske volje u odnosu prema Hrvatskoj.

– Zapravo, Pahorova pobjeda za Janšu je bolja nego da je pobijedio Janšin kandidat Milan Zver. Ovako, vlast je podijeljena između vlade iz desne opcije i predsjednika s ljevice, a oni će zapravo jako dobro surađivati – najavljuje dr. Miheljak.

Hoće li EU biti nemoćan?

Uzavrelu atmosferu koristi i Pahorov nasljednik na čelu socijaldemokrata Igor Lukšič, koji ističe kako Janša Sloveniju vodi u prijevremene izbore! Podržao ga je i Zoran Janković, ljubljanski gradonačelnik i nesuđeni premijer, protiv koga su se također prosvjednici u Sloveniji pobunili. Bili bi to drugi prijevremeni izbori u godinu dana. Kad je riječ o Ljubljanskoj banci, u Zagrebu se danas ponovno sastaju financijski stručnjaci Hrvatske i Slovenije. Ustraje li Slovenija na blokadi, o tome će vjerojatno raspravljati Europsko vijeće, a Bruxelles bi o tome mogao raspravljati na proljeće. Ustraje li Slovenija u blokadi, može raspisati referendum. Odbiju li građani ratifikaciju, EU će biti potpuno nemoćan i tu leži najveća opasnost za Hrvatsku. U kuloarima se nagađa o odgodi ulaska RH za šest mjeseci te o nekoj vrsti monitoringa nakon ulaska.

Komentara 5

AN
Andreeejjj
22:10 03.12.2012.

Pljujemo i omalovažavamo uvjek braču slovence! 1991 su se prvi pobunili JNA i velikosrpskoj diktaturi. A mi "najpametniji" HRVATI im nismo htjeli pomoči, čak smo iz HRV puštali tenkove i oklopnike u Sloveniju! Tako je bilo i to je jedina istina, umjesto sa smo se skupa sa bračom Slovencima udružili (predložili su nam to), ali mi Hrvati smo i tada, kao i sada ostali pič*e! Političari nas svadjaju a ne obični kljudi, kojih je 90% a mi se jedni druge mrzimo bez razloga, SRAMOTA i bljaaaak. SLOVENCI se sada opet bore protiv iskorištavanja, banaka, korumpiranih političara a mi čutimo, plašimo se izlaska na ulice, iako sebe smatramo najpametnijima i najboljima na svjetu. Zato HRVATI: "U BOJ U BOJ ZA NAROD SVOJ"!!!!

Avatar madcap
madcap
22:27 03.12.2012.

Glas za Janšu bio je glas za onoga koji je spušio u prvom krugu i glupo je tumačiti kako je pobjedila desnica između dva kandidata ljevice. Vidim da su i njihovi politički analitičari veleumni poput naših.

OB
-obrisani-
23:04 03.12.2012.

03.12.2012. u 22:10h Andreeejjj je napisao/la: +++++++++++++++++ Slovenac,ne pravi se blesav i ne izigravaj klauna,predstavljajući se kao Hrvat..Fino se vaš Kučan dogovorio sa Miloševićem da JNA izvuče svoje oružje i ljudstvo bez rata,a mi smo trebali popušiti i napasti tu istu JNA sa praćkama i kamenjem kao Palestinci izraelsku vojsku. No nije Tuđman bio blesav i nasjeo na vašu podvalu jer nje znao koliko ste pokvareni.Valjda ste mislili kad mi popušimo da će vaša obala biti do Rijeke. Niste nam prijatelji niti ste ikad bili,što se kasnije višestruko pokazalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije