Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa #NeZaboraviMe

Genetička testiranja mogu otkriti šanse za rak dojke ili jajnika, ali 90% žena uopće ne zna za njih

Zagreb: Obilježen Dan ružičaste vrpce
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
1/3
18.10.2023.
u 13:55

BRCA 1 i BRCA 2 su geni koje ima svatko od nas, a pomažu u sprečavanju raka stvarajući proteine koji čuvaju stanice od abnormalnog rasta. Međutim, ako je kod njih prisutna mutacija, odnosno pogreška, tada se povećava rizik od raka jajnika i dojke, ali i nekih drugih vrsta raka

U Hrvatskoj će od raka dojke oboljeti svaka deseta žena, dok od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva skoro 400 žena. Pritom više od 50% oboljelih od raka jajnika zbog prikrivenih simptoma, nažalost, prekasno otkriva tu bolest te žene dolaze po pomoć tek u uznapredovalim fazama bolesti. Posebno zabrinjava je činjenica da velika većina žena, ali i građana Hrvatske općenito, još uvijek nema dovoljno saznanja o genetičkim testiranjima koja mogu smanjiti ove brojke. Potvrđuje to najnovije Ipsosovo istraživanje provedeno na nešto više od 600 ispitanika.

Čak 90% ispitanih zna vrlo malo ili ništa o važnosti i svrsi testiranja gena BRCA1 i BRCA2 kojim se utvrđuje mogućnost oboljevanja od raka dojke ili raka jajnika, ako su uopće za to i čuli. Među ispitanicima su i oni koji su bolovali ili boluju od raka dojke ili jajnika te među njima dvije trećine ne zna ništa o BRCA testiranju, a sličan je postotak i kod ispitanika čiji su članovi obitelji ili prijatelji oboljeli od ovih bolesti. Vodeće udruge koje okupljaju pacijentice oboljele od ovih odlučile su promijeniti ovu neinformiranost. 

VEZANI ČLANCI:

Udruge Sve za nju, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Caspera iz Splita i Ja Ka iz Osijeka ujedinile su se u inicijativi pod nazivom #NeZaboraviMe i njome žele stvoriti potrebne uvjete za testiranje unutar javno-zdravstvenog sustava tako da se svaka žena koja za to ispunjava uvjete testira. Cilj je i educirati što veći broj žena te njihovih obitelji i prijatelja o važnosti BRCA genetičkog testiranja, poručuju iz Inicijative.

BRCA 1 i BRCA 2 su geni koje ima svatko od nas, a pomažu u sprečavanju raka stvarajući proteine koji čuvaju stanice od abnormalnog rasta. Međutim, ako je kod njih prisutna mutacija, odnosno pogreška, tada se povećava rizik od raka jajnika i dojke, ali i nekih drugih vrsta raka. Upravo je zato važno genetičko testiranje koje će zdrave žene s mutacijom BRCA gena usmjeriti prema učestalijim pregledima i redovitim konzultacijama s liječnikom, što je posebno važno kod raka jajnika koji se često prekasno otkrije da bi se učinkovito liječio. Za već oboljele žene testiranje, pak, osigurava ciljaniju terapiju s potencijalno boljim ishodima liječenja.

- Status mutacije BRCA gena je važan za planiranje strategije liječenja posebno kod bolesnika s rakom dojke i bolesnica s rakom jajnika jer BRCA pozitivne bolesnike tada možemo liječiti određenom skupinom ciljanih lijekova, tzv. PARP inhibitorima. Kod bolesnika s uznapredovalim rakom, posebno trostruko negativnim rakom dojke, testiranje bi trebalo obaviti odmah po dijagnozi - objašnjava prof. Natalija Dedić Plavetić, pročelnica Poliklinike u Klinici za onkologiju KBC-a Zagreb. Dodaje kako je ovo testiranje važno i za zdrave srodnike radi utvrđivanja rizika za razvoj određenog tipa raka i provođenje češćih i ranijih preventivnih pregleda te profilaktičkih mjera, koje će taj rizik smanjiti. 

VEZANI ČLANCI:

Na važnost ovih statistika upozorava i prof. Ljiljana Šerman, pročelnica Katedre za medicinsku biologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Današnja je medicina, posebno na području genetike, značajno napredovala. Tako i testiranje na BRCA mutacije u kontekstu raka dojke i raka jajnika nije nešto apstraktno ili nevažno, već ovdje govorimo o spašavanju velikog broja života žena i to temeljem vrlo preciznih podataka -  ističe prof. Šerman, koja je ujedno i vanjska suradnica Centra za psihološku pomoć Udruge SVE za NJU. 

Iz te udruge ističu kako svi važni akteri u području BRCA testiranja moraju uložiti sve potrebne napore kako bi zdrave žene i pacijentice dobile priliku koju zaslužuju – bilo da je riječ o prevenciji ili ranom detektiranju bolesti, bilo da je riječ o učinkovitijem liječenju.

- Svi mi zajedno, od nas udruga preko liječnika i cijelog zdravstvenog sustava, pa i do medija, imamo važnu ulogu i zadatak osigurati ženama sve informacije vezane uz ovu temu, upoznati ih s njihovim pravom na ovu važnu pretragu unutar zdravstvenog sustava, ali i potaknuti ih da učine taj važan korak. Upravo zato su se sve relevantne hrvatske udruge, koje okupljaju pacijentice s rakom dojke i rakom jajnika, ujedinile u inicijativi #NeZaboraviMe čiji je cilj značajno povećanje broja BRCA testiranja u skladu s kriterijima iz stručnih smjernica na području cijele Hrvatske - ističe glavna tajnica Udruge Sve za nju Ljiljana Vukota.

VIDEO Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika: "Obavili smo četiri transplantacije srca u tjedan dana, nema mnogo institucija koje se mogu time pohvaliti"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije