Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GENERAL ALLEN:

'Uz pomoć partnera poput Hrvatske i njenih susjeda, pobijedit ćemo Islamsku državu'

General John R. Allen, USMC, Commander, International Security Assistance Force and Commander, United States Forces Afghanistan, testifies on the situation in Afghanistan before the U.S. Senate Armed Services Committee on Capitol Hill in Washington, D.C.
Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL
09.06.2015.
u 12:00

Za Večernji list piše general John R. Allen, izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za globalnu koaliciju u borbi protiv Islamske države

Kao poseban predsjednički izaslanik za globalnu koaliciju koja se suprotstavlja Islamskoj državi, često posjećujem svjetske glavne gradove kako bih razgovarao o tome što sve još možemo učiniti da se razbije i porazi ta teroristička skupina. Radujem se skorašnjem posjetu Zagrebu, koji će omogućiti razgovor s visokim hrvatskim dužnosnicima iz sfere politike i sigurnosti, o načinima proširivanja i produbljavanja naših zajedničkih napora kako bismo se suprotstavili Islamskoj državi.

Hrvatska i njeni susjedi sasvim sigurno nisu sami u suočavanju s izazovima nasilnog ekstremizma, uključujući Islamsku državu. To je globalni izazov koji zahtijeva globalnu suradnju i rješenja. Stoga su, prošlog tjedna u Parizu, 23 koalicijska partnera potvrdila našu viziju o tome kako pobijediti Islamsku državu, kao i plan premijera al-Abadija za ponovnim preuzimanjem Iraka iz ruku Islamske države.

Često me pitaju pobjeđujemo li u borbi protiv Islamske države. Službeno – da, vjerujem da ćemo postupno razbiti te pobijediti ovog neprijatelja. To će biti dugotrajna borba, ali uz pomoć partnera poput Hrvatske i njenih susjeda, mi ćemo pobijediti. Međutim, tijekom svoje dugogodišnje karijere jednako tako naučio sam da je teško izdvojiti samo jedan dan iz dugotrajne kampanje i koristiti ga kao mjerilo utvrđivanja pobjeđuje li ili gubi jedna strana. Mislim da je korisnije upitati se "dokle smo došli u ovoj zajedničkoj borbi?"

Do prije godinu dana Islamska je država napredovala poražavajući na stotine Iračana tijekom svog probijanja, najprije prema Erbilu, a potom Bagdadu. Borci Islamske države hladnokrvno su počinili pokolj nad više od 1200 novaka iračkog zrakoplovstva u vojnoj bazi Camp Speicher. Tisuće jezida našlo se u klopci, okruženi na planini Sinjar, suočeni s neminovnim istrebljenjem. Nakon desetljeća rata, postavljalo se realno pitanje bi li Irak mogao preživjeti jurišanje jedne od najbolje financiranih i medijski potkovanih terorističkih skupina koju je svijet vidio.

Sjedinjene Američke Države i međunarodna zajednica snažno su reagirale, i to pojačavanjem američkih izvidničkih letova, započevši zračne napade na ciljeve Islamske države u Iraku i Siriji u rujnu te formiranjem zajedničke globalne koalicije za suprotstavljanje Islamskoj državi.

Danas, ni deset mjeseci od nastanka, koalicija broji 62 međunarodna partnera koji ulažu višestruke napore u djelovanju protiv Islamske države. Zajedno smo pokrenuli više od 4300 zračnih napada na ciljeve Islamske države u Iraku i Siriji. Dvanaest država koalicijskih partnera imaju osoblje u Iraku koje obučava, savjetuje i pomaže iračkim sigurnosnim snagama. Više od 7000 iračkih vojnika uspješno je završilo naše programe obuke, a još 4000 polazi obuku upravo sada. Program obučavanja i opremanja provjerenih članova sirijske opozicije u Jordanu pokrenut je pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Svjedočili smo boljim i lošijim danima na bojišnicama u Iraku i Siriji. Pad Ramadija prije dva tjedna doista je bio korak unatrag, ali to ni na koji način ne umanjuje ili briše poraz Islamske države kod Kobanea, Tikrita, Baghdadija, na prijelazu Rabiyah i na Mosulskoj brani. Današnja Islamska država izgubila je više od četvrtine naseljenog teritorija koji je bila zauzela u Iraku prošle jeseni.

No, zračni udari i vojne obuke, iako ključni, nisu dovoljni za poraz Islamske države. Tijekom prošle godine postigli smo značajan napredak u blokiranju financija i pristupa globalnom financijskom sustavu u Islamskoj državi. Zračnim napadima na mobilne rafinerije nafte i tranzitne točke, jačanjem zakonodavstva koje ograničava inozemne donacije, slamanjem ilegalnih tržišta antikviteta te drugim zajedničkim naporima umanjujemo sposobnost generiranja prihoda Islamskoj državi izvan teritorija koji kontrolira.

Mi smo koalicija nacija koje suosjećaju te pružaju povećanu humanitarnu pomoć izbjeglicama i njihovim zemljama domaćinima. Na 3. Sirijskoj donatorskoj konferenciji, održanoj 31. ožujka, međunarodna zajednica obećala je 3,8 milijardi dolara za pomoć sirijskim izbjeglicama. Njemačka i Ujedinjeni Arapski Emirati vodeće su zemlje u globalnim naporima za potporu stabilizaciji oslobođenih zajednica u Iraku, dok Italija pomaže ponovno uspostaviti službe iračke policije.

Uočili smo kako strani borci iz više od 100 zemalja pokušavaju dospjeti do Iraka i Sirije. Suočavanje s njima jest ozbiljan izazov s kojim ćemo se svi nositi još dosta vremena.

U tu svrhu 34 zemlje, uključujući Hrvatsku, donijele su ili unaprijedile zakone koji kriminaliziraju koncept stranih boraca, a najmanje 26 zemalja provelo je postupke uhićenja te razbijanja ćelija Islamske države. Interpol je prošle godine započeo praćenja identiteta stranih boraca s liste koja je sadržavala 12 imena, a danas ih ima gotovo 2000. Turska, ključna tranzitna zemlja za strane borce, danas ima popis od 13.000 imena osoba kojima je "zabranjen ulazak".

To su važni početni koraci kako bi se zaustavio priljev stranih boraca, ali nam je potrebno više: više razmjena informacija, više obavještajne suradnje i opsežnija primjena već postojećih zakona. Hrvatska, kao regionalni lider te zemlja s osvjedočenom spremnosti za suradnju i pomoć svojim susjedima na provedbi zakona i rješavanju pitanja pravosuđa, idealno je pozicionirana da bude dio rješenja.

No isto tako se moramo uhvatiti u koštac s prijetnjom takozvane "online" radikalizacije; naši mladi ljudi, često oni koji se osjećaju obespravljenima ili marginaliziranima, bivaju pretvoreni u nasilne ekstremiste a da uopće ne napuštaju svoje gradove. To nije samo sigurnosni rizik – imamo moralnu obvezu spasiti našu djecu.

Ujedno ćemo svi zajedno morati planirati rješavanje pitanja stranih boraca kad se budu pokušali vratiti kući. Oni koji su prekršili zakone moraju biti pozvani na odgovornost, ali ne smijemo pribjeći masovnom, dugoročnom pritvaranju kao jedinom odgovoru na taj izazov. Moramo detaljno ispitati postojeće modele za deradikalizaciju i reintegraciju, poput onih kakve imaju Singapur i Saudijska Arabija, kako bismo uvidjeli je li moguća primjena takvih iskustava na sve zemlje iz kojih potječu strani borci. Konačno, moramo se boriti protiv propagande i kampanja te poruka Islamske države, negirati njezine pseudoreligijske korijene te je objelodaniti kao terorističku i kriminalnu skupinu, što u stvarnosti i jest.

Pobjeda nad Islamskom državom globalna je borba i generacijski izazov. Sjedinjene Američke Države ponosne su što zajednički djeluju s Hrvatskom i našim partnerima na razotkrivanju, razbijanju te pobjedi nad ovom terorističkom prijetnjom.

Komentara 52

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:16 09.06.2015.

Kada Hrvatski Migovi 21 pocnu padati po islamskoj drzavi ovi ce odmah poceti bjezati. Kako se toga vec odavno nismo sjetili.

RA
Rangostar
12:26 09.06.2015.

Dobra vijest za nasu omladinu,svaka Hrvatska majka ce ponosno poslati svog sina u rat protiv ISIL-a.To je Hrvatski prioritet. Majko mila na sto smo spali.

BF
brkonja fra brkati
13:35 09.06.2015.

Neka unovači svoje cioniste,koji su stvorili ISIL pa neka se oni bore.Teško je zamisliti veći debilizam.Nema RH pametnijeg posla nego se boriti za tuđi račun protiv zla kojeg su sami stvorili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije