Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.07.2022. u 08:25

Pelješki most vrhunsko je graditeljsko i arhitektonsko dostignuće, svjetska priča iz svakog kuta, stvarni simbol Hrvatske i njezina razvoja

Pelješki most generacijski je uspjeh, potvrda hrvatske samostalnosti i integriranosti u Europsku uniju. Mnogo je preduvjeta trebalo ispuniti za ovakav veliki građevinski pothvat, od onih političkih, vanjskopolitičkih, organizacijskih, financijskih do izvedbenih. Nije na tom putu sve uvijek bilo sjajno – naprotiv. Most je nerijetko bio zarobljen unutar hrvatskih političkih nesavršenosti, podmetanja i isključivosti. I umjesto da spaja dvije obale, kao što to mostovi čine od iskona, Pelješki je most unutar hrvatske političke paradigme obale činio još daljima.

Ovoj Vladi i ovom resornom ministru mora se priznati da su posao odradili uspješno. Most je spojio Hrvatsku, doslovno, u fizičkom, ali i političkom te društvenom smislu. Posljednji istup ministra Butkovića u Večernjakovu Obzoru, u kojem titulira Pelješki most “nadstranačkim svehrvatskim projektom” navodi nas na to da s pravom pomislimo kako postajemo politički uključivo društvo. Odaslana poruka, mudra i samorazumljiva, pokušava odmah u začetku zatomiti staru hrvatsku političku navadu – ostrašćene rasprave političkih takmaca uz vječno svojatanje zasluga.

Druga mi se stvar također čini jako važnom. Iza mnogih hrvatskih građevinskih pothvata godinama su se vukli korupcijski repovi, neki zahvaljujući nesavršenosti pravosudnog sustava sve do danas nemaju svoj epilog. Stoga ne trebaju čuditi strahovi koji su se pojavljivali i u vezi s Pelješkim mostom. Nasreću, dima nema, pa se s pravom nadamo da neće biti ni vatre.

”Kineski most”, kako ga tituliraju neki HDZ-ovi oponenti, hrvatski je i europski. Hrvatski, jer smo pokazali da smo sposobni osmisliti i realizirati jedan ovako veliki pothvat, politički se za njega izboriti u Bruxellesu, anulirati pritiske iz Sarajeva i ispregovarati da europski megaprojekt grade Kinezi. Europski, jer je većim dijelom građen novcem EU na koji Hrvatska svojim članstvom ima pravo. Pelješki most, kao uostalom i financijska injekcija pristigla u koronakrizi, najopipljiviji su primjeri važnosti hrvatskog pripadanja europskoj obitelji, zajednici koja je, uza sve svoje slabosti, najbolji društveni i politički okvir nastao na ruševinama posljednjeg velikog svjetskog sukoba.

Zbog svega spomenutog ne pristajem uz kritike koje mi je neku večer iznio prijatelj, inače vrlo uspješan poslovni čovjek, kako mu smeta prekomjerna euforija oko Pelješkog mosta. Državama, a napose onima koje su tek nedavno stasale, trebaju simboli. Nešto oko čega će se okupljati slaveći svoju posebnost, izvrsnost, dominaciju. Pelješki most vrhunsko je graditeljsko i arhitektonsko dostignuće, to je svjetska priča neovisno o tome iz kojega kuta gledate. Riječ je o stvarnom simbolu Hrvatske, europske Hrvatske i njezina političkog, društvenog i ekonomskog razvoja.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Idler
Idler
09:07 27.07.2022.

Prekrasan hrvatski most 🇭🇷

BU
burza
18:57 27.07.2022.

Samo jalni i nehrvati mogu omalovazavati taj most .Barem smo te novce povukli i izgradili ga mozda bi im pasalo fa samo uplacujemo i nista ne dobimo zauzvrat .Sve drzave su tako nesto gradile samo je kod nas to problem

PR
prahrvat
13:21 27.07.2022.

Zar nije Milanović rekao da EU nema veze s mostom, to su kakti se delali naši penezi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije