Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Gašparevič: Korupcija nije hrvatski izum

ivan-txt.jpg
import
29.10.2008.
u 14:03

Nitko nije imun na korupciju, ni Hrvatska ni Europska unija, rekao je u Zagrebu slovački predsjednik Ivan Gašparevič koji je u prvom službenom posjetu Hrvatskoj.

- Nitko nije imun na korupciju, ona se širi kao tumor, a teško se zaustavlja - rekao je Gašparevič kojega su nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem novinari zamolili da komentira hrvatsku borbu protiv korupcije u svjetlu približavanja Europskoj uniji.

Prema mišljenju slovačkoga predsjednika, korupcija ne mora usporiti Hrvatsku u približavanju euroatlantskim integracijama.
- Korupcija se može obuzdati legislativnim mjerama, a važno je i mišljenje javnosti. Hrvatska po korupciji ne odstupa previše od europskih zemalja, i EU je u svojim redovima morao rješavati taj problem - rekao je Gašparevič.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako je Hrvatska neko vrijeme zbog rata bila u samoizolaciji, zakoni nisu bili u skladu sa zakonima Europske unije, a i selektivno su se provodili.
- To je pogodovalo i gospodarskom i organiziranom kriminalu - rekao je Mesić.
- Danas je Hrvatska pravna i sređena zemlja, a primjena zakona uznemirila je neke krugove kriminalnoga miljea.

U vezi s najnovijim slučajima ubojstava u Zagrebu, Mesić smatra da će rješenje tih slučaja i potvrda Hrvatske kao pravne države ubrzati, a ne usporiti hrvatsko približavanje euroatlantskim integracijama.

Slovački je predsjednik u Zagreb došao s izaslanstvom slovačkih gospodarstvenika jer slovačko je "gospodarstvo stabilno i od primatelja investicija preraslo je u ulagača", rekao je. Slovačka želi poticati ulaganja u Hrvatsku i zajedno s hrvatskim gospodarstvenicima i u treće zemlje. Dvojica predsjednika popodne su otvorila Hrvatsko-slovački gospodarski forum.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije