Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raketiranje

Gađali Gadafija, ubili mirnog sina

Razrušena Gadafijeva kuća (1)
Foto: Agencije
1/6
01.05.2011.
u 19:38

Poginuli Saif al-Arab (29) stradao je i u raketiranju rezidencije 1986., ali tada je bio ranjen

Saif al-Arab, najpovučeniji i možda najneprimjetniji sin libijskog diktatora, prva je žrtva obitelji Gadafi u ratu koji Libijom plamti već gotovo tri mjeseca. Ovaj 29-godišnji student koji nikada nije sudjelovao u javnim protestima niti se pojavljivao na televiziji držeći govore poginuo je u subotu navečer kada su najmanje tri projektila ispaljena iz NATO-ovih zrakoplova pogodila njegovu kuću u predgrađu Tripolija. Uz njega je poginulo i troje Gadafijevih unuka, Saifovih nećaka, čiji puni identitet nije otkriven, a u vili se u tome trenutku nalazio i sam libijski vođa pukovnik Gadafi, koji je prošao neozlijeđen.
– Ovaj je napad bio izravan pokušaj ubojstva Moamera Gadafija, što nije dopušteno međunarodnim pravom i kosi se sa svakim moralom. Sada je svima jasno da ovo što se događa u Libiji nema nikakve veze sa zaštitom civila – objavio je na libijskoj državnoj televiziji Musa Ibrahim, glasnogovornik režima u Tripoliju. Prema njegovim riječima, strane obavještajne službe dobile su podatak gdje će se Gadafi u tome trenutku nalazi, a cilj su raketirali bez ikakvih skrupula i obzira ne obazirući se na civilne žrtve.
Znali su gdje je Gadafi
Kako je ustvrdio, troje poginule djece, Gadafijevih unuka, bilo je mlađe od 12 godina. Ibrahim je tijekom nedjelje proveo novinare kroz ruševine vile smještene nedaleko od Gadafijeva službenog rezidencijalnog kompleksa Bab Al-Azyzija, a razina razaranja gotovo je nezamisliva. Urušeni zidovi do prije samo dvadesetak sati luksuzne vile predstavljaju sada hrpe betona i prašine, prostorije su neprepoznatljive. Golemi krater nastao eksplozijom rakete govori o silini eksplozije, a jedna od raketa koje su pogodile vilu nije eksplodirala te je ostala ležati u krhotinama betona na poprištu tragedije.
– Saif al-Arab je mučenik, kao i troje vođinih unuka, a libijski narod učinit će sve da ih osveti – objavio je Musa Ibrahim.
Ranjen prije 25 godina
Pogibija Saifa al-Araba nije prva pogibija Gadafijeve djece u raketiranju zapadnih zrakoplova. Prije točno 25 godina, u travnju 1986., američki su borbeni zrakoplovi ispalili dvije rakete na Gadafijevu palaču pri čemu je poginula njegova posvojena kći Hana. Paradoksalno, tada četverogodišnji Saif al-Arab također je ranjen u napadu, dok je pukovnik Gadafi, iako se, kao i u ovom slučaju, nalazio u rezidenciji, ostao neozlijeđen. Smrt posvojene kćeri u napadu koji je tadašnji američki predsjednik Reagan naložio kao osvetu za umiješanost Libije u bombaški napad na jednu diskoteku u Njemačkoj, kada su poginula dva američka vojnika, Gadafija je izrazito pogodila. Nikada nije dopustio da se pogođeni dio palače obnovi, a ispred ruševine je sagradio i veliki spomenik u obliku šake koja gnječi američki zrakoplov. Očekuje se da će, ako je Gadafi doista preživio ovaj napad, sukob režima iz Tripolija sa Zapadom i pobunjenicima iz Benghazija sada poprimiti dodatnu silinu.
– Gadafi sada vjerojatno neće racionalno postupati, tek će se sada u Libiji otvoriti pakao. Libijci žive prema plemenskim običajima, a kada mu ubiju sina i troje unučadi, to će osvetiti svim silama – kaže jedan od stranih analitičara.
Inače, sam Saif al-Arab bio je svojevrsna “crna ovca” unutar obitelji te nikada nije privlačio previše pozornosti. Školovao se u Münchenu, a jedina dva incidenta kada se za njega čulo u javnosti bili su vezani za njegove noćne izlaske.
U prvom slučaju njemačka policija oduzela mu je Ferrari F430 zbog prevelike buke koju je vozilo stvaralo, dok se drugi put potukao s jednim od izbacivača u münchenskom noćnom klubu jer mu nije dopustio ulazak u lokal. Libijski režim tvrdi da se Saif al-Arab vratio u Libiju nakon početka agresije da izrazi privrženost ocu.

Komentara 22

OB
-obrisani-
21:55 01.05.2011.

Spalili su zgradu veleposlanstva, pa dugo im je i trebalo, Velika Britanija je mimo rezolucije VS UN poslala svoje “instruktore“ u Bengazi i time je postala strana u ratu. Danas su protjerali i libijskog veleposlanika iz londona i tu nema ništa čudnoga

Avatar tomi2009
tomi2009
22:03 01.05.2011.

libijski pobunjenici smrt diktatorova sina i unučadi slavili do duboko u noć na ulicama Benghazija i Tobruka.... Pre-strašno...uživti u tuđoj tragediji...totalno bezosjećajno, da ne kažem neljudski

BI
billynik
22:35 01.05.2011.

I tko je sad ovdje zločinac Gadafi ili NATO?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije