Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pukovnik u posjetu

Gadafi se sastao sa 487 djevojaka, svaka dobila 100 eura i Kuran

gadafi rim (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/10
29.08.2010.
u 23:15

Libijski je vođa izjavio da bi cijela EU trebala biti islamska. U Rim je doveo i žensku gardu.

Žena u Libiji je štovanija od onih na Zapadu ili u SAD-u. Libijke su slobodnije od Amerikanki. Islam bi trebao postati religija cijele Europe, rekao je libijski predsjednik Muamar Gadafi. Rim se pretvorio u Gadafijev Disneyland, prokometirali su i političari talijanskog desnog centra premijera Silvija Berlusconija, koji se u ponedjeljak uvečer sastao s libijskim pukovnikom u njegovu šatoru u dvorištu rezidencije libijskog veleposlanika, nakon čega su zajedno bili na večeri s još 800 uzvanika.

Gadafi se u dva dana (nedjelja i ponedjeljak) sastao s oko 500 talijanskih djevojaka kojima je najprije govorio o Kuranu, a onda o libijskoj revoluciji. Sve djevojke su za slušanje Gadafijevih riječi dobile po 100 eura i kuran. Gadafi je stigao u nedjelju u Rim kako bi sa svojim prijateljom talijanskim premijerom Berlusconijem proslavio drugu godišnjicu talijansko-libijskog sporazuma kojim se zaključio spor glede talijanske kolonizacije Libije.

Djevojke kojih je bilo točno 487 (bilo je navodno i 47 talijanskih mladića, ali ih se nije vidjelo u dvorani), pozvala je agencija za hostese, te ima je obečala plaćeni boravak u libijskom kulturnom centru u kojem su slušale Gadafijevo predavanje. Tri djevojke, dvije Talijanske i jedna Španjolka, stigle su s velom preko glave, jer su se probratile na islam ubrzanim obredom koji je proveo Gadafi.

Neće dobiti novac ako će razgovarati s novinarima
Djevojke su upozorene kako nakon susreta s Gadafijem ne smiju razgovarati s novinarima, jer u suprotnome neće
dobiti obečane novce, te kako mu smiju postaviti pitanja samo vezana uz islam i nikako politička ili o Berlusconiju. Ipak u ponedjeljak je s novinarima razgovarala Elena Racoviciano koja je kazala kako je Gadafi naglasio kako se "treba vjerovati jedino u islam", te kako su žene poštovanije u Libiji. Gadafi je iskoristio pitanje glede ulaska Turske u Europsku uniju da bi kazao kako bi cijela Europa trebala biti muslimanska. Veličao je islamsku vjeru i za Muhameda je kazao kako je posljednji prorok, dok "je Isus bio pretposljednji".

Alessandro Londero, predsjednik agencije Hostessweb, je kazao kako je libijsko veleposlanstvu tražilo da pošalje 500 djevojaka, kojima je dva dana (nedjelju i ponedjeljak) Gadafi govorio o kuranu i Libiji. Rečeno im je kako trebaju doći neizazovno odjevene i s pokrivenim dijelovima tetovirana tijela. Gadafi, uz kojeg su uvijek bile dvije njegove osobne tjelohraniteljice, im je govorio kako trebaju doći u Libiju, udati se u Libiji, a onima koje su kazale kako su već bile u Triploju i kako im se svidio glavni libijski grad, obećao je kako će ih osobno pozvati u novi posjet. Njegovi agenti su odmah te djevojke pitali osobne podatke kako bi mogle biti pozvane u Libiju. Spektakl nimalo lijep, a još manje dostojan za žene. Nastale su i polemike u Italiji, pa i unutar Berlusconijeve stranke ima onih koji su se zgrozili nad Gadafijevim riječima o islamskoj Europi. Berlusconi je samo kazao kako se ne treba pridavati pažnja Gadafijevoj folklorističkoj predstavi.

- Berlusconi je postao saveznikom novog kršenja dostojanstvenosti talijanskih žena - izjavila je predstavnica oporbene Demokratske stranke i potpredsjednica Zastupničkog doma Rosy Bindi.

- Neka netko podsjeti Gadafija da je Europa kršćanska i da se show s religijom ne može tolerirati - izjavio je čelnik Desnice i ministar u prethodnoj Berlusconijevoj vladi Francesco Storace.

Gadafi je u Rim posebnim zrakoplovom dopremio i 30 araoskih konja, koji su izveli spektakl u ponedjeljak uvečer u vojarni Salvo D’Acquisto, u prisutnosti i Berlusconija. Dvojica čelnika su razgovarala o ekonomskim odnosima dvije zemlje u šatoru libijskog predsjednika, te o imigraciji i infrastrukturama.

- Razgovori su bili dobri, govorilo se i o izlasku iz svjetske ekonomske krize - izvjestio je novinare u ponedjeljak uvečer talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

Poslije spektakla s konjima, a sudjelovali su i konji talijanskih karabinjera, održana je večera koju je priredio Berlusconi za Gadafija, a na kojoj je bio gotovo cijeli vrh talijanskih poduzetnika.

Italija je kao obeštećenje za kolonijalno razdoblje preuzela obvezu plaćanja 5 milijardi eura u 20 godina, a u što ulazi i izgradnja autoceste duž 1.700 km Sredozemsne obale Libije u vrijednosti od 2,3 milijarde eura. Libijski novci su u mnogim talijanskim tvrtkama. Libijske financijeske ustanove imaju 7 posto dionica (vrijednost 2,5 milijardi eura) banke Unicredit, zatim oko 7,5 posto vrijednosti nogometnog kluba Juventus, jedan posto talijanske naftne kompanije ENI koja je dobila koncesiju za istraživanja i iskorištavanja nafte narednih 25 godina u Libiji za što je plaćeno 28 milijardi eura itd. Talijanske tvrtke imaju velike mogućnosti na libijskom tržištu, ali se postavlja političko i moralno pitanje takve suradnje zasnovane na prijateljstvu Berlusconija s Gadafijem, koji u Rimu izvodi ne baš lijepi show za Italiju i Europu.

Ključne riječi

Komentara 102

OB
-obrisani-
23:48 30.08.2010.

Streptomicin osobno mislim da nema opasnih knjiga! Problem je u ljudima!

Avatar Nikica Velikovski
Nikica Velikovski
08:01 31.08.2010.

Gada ffi i Berlać su braća bez gaća :))

OB
-obrisani-
23:46 30.08.2010.

Pa nemora se svakom sve svidjeti! Ali mislim da Nije loše imati uvid u to kako tko zamišlja i razmišlja! Meni je bilo jako interesantna i vrlo zabavna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije