Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Friščić: Očekujemo da proračun Ministarstva poljoprivrede bude na razini 2008.

17.11.2008.
u 22:43

Predsjednik HSS-a Josip Friščić večeras je nakon četverosatne sjednice Predsjedništva stranke u proširenom sastavu izjavio novinarima kako HSS očekuje da će proračun Ministarstva poljoprivrede za iduću godinu biti na razini ove. Sljedeće godine proračun Ministarstva poljoprivrede trebao bi iznositi oko 4,5 milijardi kuna, a još oko 1,5 milijarda kuna iz ostalih resora išlo bi za obnovu sela, rekao je Friščić. HSS smatra da je poljoprivreda oblast gdje su radna mjesta najjeftinija, da je do njih najbrže doći te da se ulaganjem u poljoprivredu kroz kapitalne potpore stvaraju uvjeti dostatnosti proizvodnje za hrvatske potrebe.

Predsjedništvo HSS-a podržalo je stav da se 2009. ne ide u proračunsko zaduženje, kazao je Friščić.

Istaknuo je da HSS podupire potrebu reforme zdravstva jer, rekao je, reforme trebaju sustavima koji ne funkcioniraju, a zadnjih nekoliko godina je zdravstvo završavalo s dvije do tri i pol milijarde kuna gubitka.

Ne sjednici Predsjedništva, proširenog članovima HSS-a koji rade u zdravstvu, istaknuto je da HSS očekuje određene strukturne promjene koje, kazao je, na žalost u ovom trenutku nisu u prvom planu rasprave, jer je u prvom planu pitanje financiranja, participacije ili kako doći do 23 milijarde kuna koliko po izračunima danas sustav zdravstva košta.

HSS procjenjuje međutim da je donja granica doprinosa od umirovljenika od 2.600 kuna preniski prag. Trebalo bi ga podići znatno više, donja granica ne bi trebala ići ispod prosječne plaće, odnosno oko 5.200 kuna, kazao je Friščić. Također je rekao da bi participaciju trebalo koncipirati na način da svatko doprinosi prema svojem ekonomskom statusu, da je nužno to vezati sa imovinskom karticom koja se uvodi od iduće godine.

Predsjedništvo HSS-a je izrazio oprez prema mogućnosti da se iz sustava solidarnosti u okviru HZZO-a dio doprinosa preusmjeri u druga osiguravajuća društva jer bi to ugrozilo sistem solidarnosti, kazao je.

HSS je pozdravio jačanje tzv. obiteljskog liječnika kroz sustav funkcioniranja domova zdravlja, a prihvatljivo mu je i namicanje dijela financijskih sredstava od prihoda od cigareta, ali smatra da tu treba voditi računa da to ne potakne sivu ekonomiju ili šverc.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije