Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Frattini: Slovenija nema pravo blokirati Hrvatsku

06.03.2009.
u 09:07

RIM – Slovenija nema pravo bilateralnim pitanjem blokirati Hrvatsku, izjavio je novinarima u četvrtak uvečer talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini nakon razgovora s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Goranom Jandrokovićem i premijerom Ivanom Sanaderom.

Kanada kritizira slovensko ugrožavanje širenja NATO-a

Na zajedničkom istupu pred novinarima u Farnesini, sjedištu ministarstva vanjskih poslova, Frattini i Jandroković izrazili su uvjerenje kako će do kraja 2009. biti zaključeni pregovori o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, koja će postati punopravnom članicom do kraja 2010. godine.

Slovenija mora pokazati duh fleksibilnosti kakav postoji u EU i riješiti pitanje s Hrvatskom na bilateralnoj razini, rekao je Frattini dodavši kako će ministri vanjskih poslova EU o tome sporu razgovarati 16. ožujka na sastanku u Bruxellesu.

Bilateralni spor ne može zaustaviti proces proširenja EU, objasnio je Jandroković. Dakle, slovensko-hrvatski pogranični spor trebao bi biti odvojen od procesa približavanja Hrvatske EU. Taj će se spor riješiti, ali on ne smije zaustaviti ulazak Hrvatske među 27 članica.

Sanader je prethodno na rimskom sveučilištu La Sapienza kazao kako će se mješovita komisija iz koje je Slovenija izašla na kraju ipak morati sastati i riješiti pogranično pitanje, ali ni u kojem se slučaju ne može prihvatiti "političko crtanje granice". Hrvatska je spremna potpisati rješenje koje će dati međunarodni sud pravde u Haagu, izjavio je Sanader.

Također, u četvrtak je u Rimu, odgovarajući na pitanje postavljeno na Sapienzi o hrvatsko-srbijanskim odnosima, Sanader kazao kako će do kraja ovog mjeseca posjetiti Beograd.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije