Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak u povijest

Frankopanski kaštel ‘narast’ će dva metra

stariogulin
kristina štedul fabac/pixsell
11.08.2010.
u 09:56

Obnova obrambene kule u središtu Ogulina počet će na jesen i treba joj vratiti izvorni, istraživanjem arhiva utvrđen, izgled.

Javnim natječajem koji je još u tijeku Pučko otvoreno učilište Ogulin traži izvođača radova za obnovu obrambene kule ogulinskoga starog grada. Osim obnove, građevinari će u tom slučaju imati i poprilično zahtjevan posao dogradnje kule. Iako je rijetkost da se za obnove nekoga povijesnog zdanja povećavaju njegove dimenzije, nove vizure kaštela utemeljene su na povijesnim dokumentima. 

Po nacrtima koji su pronađeni u arhivima Beča, Zagreba i Karlovca i drugoj arhivskoj građi, stari grad u središtu Ogulina nekad je bio i do tri metra viši nego danas. 

Obrambena kula 

– Cjelokupna obnova i rekonstrukcija provode se na temelju konzervatorske studije. Riječ je o relevantnom dokumentu koji su izradili stručnjaci u tom području. Studija je pokazala da je obrambena kula bila viša oko dva metra i na temelju tih podataka provest će se njezina sanacija. O krajnjoj visini još ne možemo govoriti “u milimetrima”, no svakako će biti veća. Istraživački će se radovi nastaviti, pa ćemo tada moći konkretnije govoriti i o visini zidina i kulica – rekla je Nikolina Luketić, ravnateljica Pučkoga otvorenog učilišta Ogulin. 

Zidine i trijemovi 

Rekonstrukcija dviju kulica starog grada neće započeti do okončanja istraživanja, koje treba odrediti koje su visine nekad bile. Ipak, po sada dostupnim podacima, stari frankopanski kaštel bi za obnove trebao na svim svojim dijelovima "narasti". Riječ je o približno dva do tri metra. Oko dva metra viši trebali bi biti i zidovi prema Đulinu ponoru.

Na tim dijelovima zidina nalazit će se i trijemovi, koji će slikovito pokazivati nekadašnju obrambenu funkciju grada. 

Iz Pučkoga otvorenog učilišta u Ogulinu najavljuju da će prvi radovi obnove obrambene kule početi odmah po zaključenju natječaja, već ove jeseni. Otvaranje ponuda pristiglih na javni natječaj bit će potkraj sljedećeg tjedna.

Ključne riječi

Komentara 1

IJ
ijurin14
12:58 11.08.2010.

Hrvatska je prebogata dvorcima, kurijama i utvrdama koje su godinama u socijalizmu propadale a mnoge i propale kao na primjer dvorac u Novim Dvorima pokraj Klanjca ,pa Opeka u Vinici s prekrasnim perivojem.To je veliko bogatstvo i krajnje je vrijeme da se to bogatstvo počinje spašavati .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije