Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kornatska tragedija

Frane Lučić ustrajan u tome da se otkrije tko je odgovoran za Kornate

Frane Lučić (1)
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/3
30.08.2012.
u 07:00

Franu Lučića žalosti što se pet godina od tragedije ne zna što se točno dogodilo i strahuje da će se događaji 30. kolovoza 2007. prepustiti zaboravu. To se ne smije dopustiti, kaže

Pet je godina prošlo od najveće tragedije u hrvatskom vatrogastvu. Na otoku Kornatu na mjestu su 30. kolovoza 2007. poginuli Marko Stančić (16), Hrvoje Strikoman (18), Gabrijel Skočić (19), Ivan Marinović (32), Dino Klarić (33) i Ivica Crvelin (52). Od ozljeda su preminuli Karlo Ševerdija (17), Josip Lučić (19), Ante Juričev Mikulin (22), Tomislav Crvelin (23), Ante Crvelin (24) i Marinko Knežević(52).

Teorija o bombi NATO-a

Frane Lučić, tada 23-godišnjak, jedini je preživio tragediju. Pet godina poslije, unatoč teškim ozljedama zbog kojih i danas trpi, s istim se žarom zauzima da se otkrije prava istina o razlozima svoga i stradavanja kolega iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

– Teško mi je ovih dana kada se prisjećam svega. Ni rođendan, koji mi je samo dan nakon godišnjice tragedije, nisam slavio već pet godina. Tu su i fizičke i psihičke rane. No, kao i roditelji svih poginulih kolega, i ja inzistiram da se konačno kaže zašto smo stradali. Tko je kriv? Tko je izazvao požar? I tko je sve odgovoran? – nizom protupitanja započeo je razgovor Frane.

Već godine dvije godine sudi se Draženu Slavici, bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku, a od Franina svjedočenja na zadarskom sudu prošlo je deset mjeseci. A još ni danas on i roditelji ne znaju pravu istinu.

– Ja sam već na sudu govorio da mislim da smo stradali od eksplozije NATO-ove bombe. Stoga i tražim da se na sudu ispita Nediljko Pušić, pukovnik u mirovini koji za to ima argumente. No, tražim i da se ispitaju sve teorije, pa i one o eruptivnom požaru i o navodnom curenju kerozina. To konačno treba riješiti da se utvrdi što je istina, a što alibi pojedincima koji od svega peru ruke i skidaju odgovornost sa sebe – ogorčen je Lučić. Dodaje kako to što ni pet godina nakon tragedije nije otkriveno što se dogodilo, kao ni to zbog čega su on i prijatelji opečeni pet sati čekali liječničku pomoć, upozorava da se sve želi prepustiti zaboravu.

Zašto su poginuli, zašto?

– Ne smije im se to dopustiti. Razočaran sam i što su najviši dužnosnici, poput predsjednika Ive Josipovića, obećavali pomoć, no ništa nije bilo. Ja sam mu dao svu dokumentaciju N. Pušića koja govori u prilog tome da je bilo eksplozije bombe, a predsjednik ju je samo predao DORH-u i do danas nema odgovora od njega, makar je obećao – rekao je Frane i dodao da to i nije jedino neispunjeno obećanje s vrha. Njemu su, naime, obećavali i rješenje odštetnog zahtjeva zbog stravičnih rana i invaliditeta.

– Nakon našeg zahtjeva, DORH je izašao s umanjenim prijedlogom da mi se isplati sedam milijuna kuna. To je bilo još prije tri godine, a prije dvije godine tadašnja premijerka Jadranka Kosor rekla je da će to biti riješeno i da će u tome požuriti državnog odvjetnika. No, još ništa, sve stoji na sudu, a zadnje ročište bilo je prije više od godinu dana. No, najgore su mi psihičke rane jer ni danas ne znam zašto su poginuli moji kolege, a ja sam 95-postotni invalid – zaključio je Frane Lučić.

Komentara 29

JO
jožek2
07:17 30.08.2012.

Jako je čudno mnogo toga u ovoj stravičnoj nesreći, pogotovo da samo lokalni zapovjednik vatrogasne postojbe sjedi na optuženičkoj klupi, očito se skriva nešto puno odgovornije i važnije, a žrtvovati lokalnog zapovjednika Slavicu bilo bi im dobro došlo.

SI
sitnozubi
07:20 30.08.2012.

tko sije komunizam taj ga i žanje! hahahhaha

BI
billynik
07:13 30.08.2012.

A kakva bi istina njih zadovoljila, ovo se pretvorilo u trakavicu. Svake godine na žalosti strada puno ljudi obavljajući dvoju dužnost pa se o njima gotovo i ne govori a od ovoga se radi toliki šou.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije