Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spor oko umjetnina

Francuzi tužili Srbiju zbog slika: Nezakonito ih drže desetljećima!

renoir
AFP/PIXSELL
20.04.2012.
u 09:30

Zbirka sadrži 429 umjetničkih djela, a pripadala je istaknutom francuskom kolekcionaru i prodavaču umjetnina Ambroiseu Vollardu

Troje francuskih nasljednika zbirke koja broji više od 400 umjetničkih djela, među kojima su i djela slikara iz 19. stoljeća Renoira, Matissea i Degasa, tužili su Srbiju tvrdeći da Narodni muzej u Beogradu od 1949. godine do danas ilegalno drži ova djela, piše Reuters, a prenosi Blic.

Prema pisanju medija, zbirka sadrži 429 umjetničkih djela, a pripadala je istaknutom francuskom kolekcionaru i prodavaču umjetnina Ambroiseu Vollardu, koji je 1939. poginuo u nesreći.

Nakon što je u Europi izbio Drugi svjetski rat, dio njegove zbirke prebačen je kod Jugoslavena Eriha Šlomovića. Međutim, Šlomović koji je bio Židov poslije je uhićen i ubijen u koncentracijskom logoru 1943. godine. Jugoslavenska je vlada umjetnička djela smjestila u Narodni muzej.

Odvjetnici nasljednika tvrde da je Narodni muzej, koji je dozvolio izlaganje nekih od ovih umjetnina i u inozemstvu, dobro upoznat s poviješću sporne zbirke.

– Povijest zbirke uzrokovala je komešanje na međunarodnoj sceni posljednjih nekoliko desetljeća i nijedan kustos niti ravnatelj muzeja u kojem su smještena ta djela ne može za njih ne znati – napisao je odvjetnik Francuza.

Oko drugih 190 slika čiji je vlasnik bio Vollard, a koje je poslije Šlomović ostavio u Parizu, Vollardovi nasljednici vodili su sudske sporove koje su na kraju dobili u žalbenom postupku 1996. godine.

Komentara 14

OB
-obrisani-
09:49 20.04.2012.

Ha ha, a tako je i sa stanovima - oni likvidirali židove, oteli im stanove, a onda optužuju ustaše za sve.....

AA
aaaaaaaaaaaa
10:15 20.04.2012.

Nista im nedajte i njihovi muzeji puni su pokradenih umjetnina iz bivsih kolonija pa se sada njima dice i zaradjuju prodajom ulaznica. Tipicni zapadnoevropski licimjeri!!! Fuj!

Avatar wkwkwkwk
wkwkwkwk
09:55 20.04.2012.

viva la france

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije