Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Francusko-njemački korak prema “Sjedinjenim europskim državama”

Macron i Merkel za zajednički proračun članica EU – centralizacija od koje bi u budućnosti koristi imala i Hrvatska

Komentari 4

ŠO
šolman
10:30 21.06.2018.

Americke "drzave" su zajednice bez vlastitog zasebnog identiteta. Jedini identitet koji one imaju je identitet americkih građana, fakticki u cijelosti useljenika, od kojih nitko ne gaji posebne identitetske veze s npr. Wyomingom ili Michiganom. To je razlog zbog kojeg jee u SAD-u drzava s identitetom samo ona savezna, a ovo ostalo su upravne jedinice doduse s dosta ovlasti, ali ponavljam bez vlastitog identiteta. Zato tamo moze funkcionirati savezna drzava sa svim atributima drzave pa i proracunom. EU drzave su pak redom identitetske drzave, nacije koje bez nasilja (ideolosko-medijskog ili stvarnog) ne mogu prihvatiti rastvaranje nacionalnih suvereniteta. Zato ni zajednicki proracun nece voditi nicemu drugom nego sukobima i jugoslavizaciji EU-a. Ekonomski gledano zajednicki proracun izgleda odlicno, ali ekonomija i kapital nisu jedini pokretaci drustva. Povijest i nacionalni identiteti su nesto sto bez sukoba ne moze biti gurnuto u stranu. Vecina Europljana je, iako spremna na suradnju i suzivot s narodima u okruzenju, identitetski i dalje vezana uz maticne nacije. Svaka politika koja to previđa moze biti fatalna po europski mir, a ako do sukoba dođe, nece biti odgovorni "nacionalisti" ili populisti, nego kapitalisticki elitizam koji svojim ekonomskim determinizmom preko noci zeli prebrisati visestoljetni povijesni razvoj.

VL
DU
Deleted user
12:55 21.06.2018.

Svako spominjanje njemacko -francuske inicijative,zajednicke EU bla bla ,ove tete i ovog deteta do nje kaj voli starije tete - i nas kao takvih (i svih ostalih EU narodnosti drugog i treceg reda velicine ), znaci da smo vjerojatno nahebali ko zuti.

VL
DU
Deleted user
11:39 21.06.2018.

Ako zemlja (Hrvatska) nije u stanju iskoristiti svoju bogom danu zemlju i proizvesti hranu koja će kupcu biti cjenovno prihvatljiva, o čemu mi pričamo? Mi bismo zaposlili ljude, a jeli uvozno! Mi se kunemo u turizam, a razvijamo turističku potrošnju na tuđim/stranim proizvodima. O čemu mi dakle pričamo? Dok evropski interes ne bude i bogati hrvatski proizvođač, nema nama spasa. Lijepo to političari bogatih EU zemalja pričaju. Ali pritom u džepu imaju figu, a na umu samo interese svoje zemlje. IMHO.

VL
Avatar Oneill
Oneill
11:30 21.06.2018.

Skime sa njom?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.